Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ О ХУЛИГАНИМА: Пуштени с ланца, време да се привежу

0

Хавана -- Неко је те криминалце пустио с ланца, изјавио је председник Србије Александар Вучић говорећи о сукобима на јужној трибини током “вечитог дербија”.

Како каже, више лица је ухапшено, “шест или седам”, а „знајачно већи број је био присутан из Хрватске“.

Фото: Н.С.

„Нека од тих лица су већ почела да говоре о томе како су они добили новац, колико новца… Надлежни органи ће о томе да говоре. Те криминалце је неко пустио с ланца, сада је време да их неко призове праву или, уколико хоћете метафорично, да их мало привеже и да не угрожавају више не само физички интегритет других, већ и да не учествују у много тежим стварима”, навео је Вучић.

Према Вучићевим речима, они ће “имати прилику да се одморе од својих бројних активности”.

“Колико ће то да траје и да ли ће уопште трајати за виси од тужиоца и ако буде поступка, прекршајног или кривичног од судије”, рекао је Вучић.

Убрзо након почетка 156. вечитог дербија између Партизана и Црвене звезде на стадиону ЈНА дошло је до великих сукоба на јужној трибини на којој су Партизанови навијачи. Сукоб је трајао готово 15-ак минута, а након тога на атлетску стазу је избачена група момака са бројним ранама и скинутих до појаса, а међу којима је било и потпуно голих.

Страни држављани ухапшени након сукоба на „вечитом дербију“ на саслушању у Вишем јавном тужилаштву бранили су се ћутањем, каже портпаролка Тужилаштва Татјана Секулић. Тужилаштво тражи притвор.

Због чега је дошло до сукоба и ко је све у њему учествовао и даље није познато.

Званичних информација и даље нема, а једна од теорија јесте да је до инцидента дошло у оквиру „борбе за превласт“ на јужној трибини, где су сукобљене две групе тзв. навијача црно-белих. У прилог тој тези иде и чињеница да се у групи „исцепаних“ хулигана види једна особа са каишем на ком се налази грб навијачке групе Партизана „Јужни фронт“.

Поједини београдски медији наводе и да је хаос на „вечитом дербију“ изазван у режији „страних агената“, позивајући се на „неименоване изворе“ и „доброобавештене изворе“.

Позивајући се на такве изворе, медији су писали и да су страни држављани добили по 10.000 евра да изазову сукоб, као и да је друга страна имала плаћенике међу својим редовима уз помоћ којих су успели да се одбране.

Подсетимо, о теми хулигана Вучић је, као премијер у мају 2016. године, рекао да му је веома тешко да говори о том питању.

“Ако о томе будем говорио то ће значити да ћемо то да спроведемо, ако не, извинићу се свима за то што немамо довољно снаге да то урадим“, рекао је тада Вучић.

У сукобима навијача или у инцидентима око стадиона животе је до сада изгубило више људи, а међу њима су Аца Радовић, Бојан Мајић, Петар Седлак, Дејан Димитријевић, Брис Татон, Иван Перовић, Александар Јаћимовић…