Прочитај ми чланак

СТРАНЕ СЛУЖБЕ умешане у хаос на дербију?

0

У сукобу су учествовали хрватски држављани који нису део навијачког миљеа.

У организацији нереда током 156. вечитог дербија учествовало је најмање стотину људи, а српске безбедносне службе тренутно оперативно обрађују најмање шесторицу Хрвата, и по једног Грка и Бугарина – сазнају Новости.

Према изворима Вечерњих новина, у режију немилих сцена на Партизановом стадиону, укључене су и поједине стране службе, иако се рефлектор јавности усмерава на причу о сукобу завађених фракција међу присталицама црно–белих.

Саговорници нашег листа тврде, наиме, да су навијачке групе „Вандал бојс“ и „Забрањени“, који су годинама у сукобу са кровном организацијом „Гробари 1970″“, заиста хтели јуче на силу да прузму примат на „југу“, али су практично послужили као батина у туђим рукама.

— Све индиције говоре да није реч само о сукобу навијачких фракција и да су поједине групе хулигана употребљене као оруђе страних обавештајаца, који су од почетка године значајно појачали присуство у нашој земљи. Неко је очигледно имао намеру да се нереди са стадиона прелију и на улице Београда и да се на тај начин наруши безбедност и стабилност не само главног града. Уосталом, ружне слике са стадиона Партизана већ су обишле свет, тако да је укаљано лице не само српског фудбала већ и наше државе.

Подсећамо, током опште туче на Партизановом „југу“ повређено је најмање 19 навијача, а један је у тешком стању превезен на Војно-медицинску академију. Овај инцидент прати и један нонсенс – преузимање „шипке“ планирано је баш на дербију, што се до сада никада није догодило. Све то упућује на сумњу да није реч само у баналном и скандалозном рату за превласт међу „гробарима“, него да су прави креатори хаоса изван табора „Вандал бојса“ и „Забрањених“.

Извор Вечерње новости, 14. децембар 2017.

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: СПЛИЋАНИ МЕЂУ ПОВРЕЂЕНИМА

У нередима током “вечитог дербија“ између Партизана и Црвене звезде учествовали су и Сплићани који су „ван навијачког миљеа“, пише загребачки “Индекс“.

„Слободна Далмација“ наводи да је 26-годишњи Сплићанин Анте Фирић тешко повређен на јужној трибини, као и „тамошњој јавности добро познати“ Дамир Товаровић.

Фирић је у Хрватској у жижу јавности дошао када је ухапшен под оптужбом да је био део групе која је по наруџби претукла угоститеља Франу Жувела, док је Товаровић познат као некадашњи државни шампион у борилачким спортовима.

Према писању „Индекса“, да је реч о Сплићанима открива снимак полицијске идентификације навијача на атлетској стази након сукоба, али и читаоци из Сплита који су се јавили „након што су суграђане препознали на снимцима и фотографијама”.

Како наводе, читаоци истичу да се “не ради о људима из навијачког миљеа”.

Осим тога, загребачки портал пише да се на фотографијама сукоба виде “српским навијачима непознати ликови”, као и да је то “проузроковало потпуно неразумевање ионако хаотичне ситуације у табору навијача Партизана и у српским медијима”.

Такође, “Индекс” наводи да се на једном снимку са атлетске стазе стадиона ЈНА након сукоба може видети како полицајац са камером идентификује једног навијача који на питање “одакле си”, одговара: “Из Сплита”.

“Полицијског службеника то је очигледно запрепастило па је у неверици откуд Сплићанин у навијачком окршају на београдском дербију поновио питање. Када је опет добио исти одговор и даље је био видљиво изненађен”, наводи загребачки портал.

Након тога порталу се јавили „бројни читаоци из Сплита који су га препознали“, а који су навели и да он није једини Сплићанин који је учествовао у сукобима.

Подсећамо, двадесетак људи повређено је током сукоба на јужној трибини стадиона Партизана, а према незваничним информацијама, до сукоба је дошло због “превласти” на југу.

Данас се огласило и Министарство унутрашњих послова Србије, наводећи да је у „просторије полиције доведено укупно 26 особа“, као и да има више повређених.

„У тучама је повређено више лица, међу којима је и неколико страних држављана“, наводи се у саопштењу.

Према незваничним информацијама, лица су из Хрватске, Грчке и Македоније.

Извор Б92, 14. децембар 2017.