Прочитај ми чланак

У СКУПШТИНИ БИЛО БУРНО због „владајуће хунте“, Пиночеa, али и јеловникa

0

У Скупштини Србије и јуче се полемисало о томе да ли ће уопште остати времена за расправу о амандманима на предложени буџет за 2018. годину, а посланци СНС најављују да ће и у будуће подности велики број амандмана на законске предлоге.

На критике опозиције што због великог броја амандмана које су поднели посланици владајуће коалције неће остати времена за расправу о амандманима на предложени буџет за 2018, шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић каже да од СНС не зависи да ли ће парламент стићи да размотри амандмане на буџет.

Мартиновић наводи да опозиција трећи дан расправе говори да су посланици власти поднели велики број амандама, и да нису тачни наводи опозиције да седи цео дан у парламенту и слуша њихова образложења амандмана.

– “Није тачно да седе цео дан, било је више министра и чланова владе него свих посланика опозиције заједно” – додаје Мартиновић.

Три дана за бесмислене амандмане

Шеф посланичке групе СДС Марко Ђуришић каже да у парламенту трећи дан посланици опозиције слушају обраложење амандмана посланика власти на измене Закона о буџетском систему за које каже да немају смисла, и да није добро што „“владајућа хунта“” говори о неким ставкама у буџету којих, каже, уопште нема.

Где су паре за станове?

Као пример навео је 500 евра по квадратном метру стана који ће се, по најави власти, градити.

– “Где се то налази у буџету? Где су средства за тај пројекат? То не можете нигде да нађете у бужету – рекао је Ђуришић и навео да тога нема у буџету, али да има новца за гондолу у Београду за који каже да је “суманути пројекат”.

Мартиновић: И убудуће ћемо подносити толико амандмана

На наводе Ђуришића о „“владајућој хунти“”, Мартиновић каже да ће убудуће увек бити оволико амандмана СНС како би, додаје, показали какав је програм напредњака и њихових коалиционих партнера.

– “А ви кукајте до миле воље, заједно са Оливером Јовићевић, Југославом Ћосићем, шминкеркама, блогеркама, водитљкама… Да ли ћемо стићи до буџета то не зависи од СНС – каже Мартиновић.

Опозицији је поручио да у парламенту имају онолико времена колико им је дао народ на изборима, и додаје да им „за то није крива СНС“.

Аугусто Пиноче и демократија

На наводе Ђуришића о ““владајућој хунти“”, реаговао је и председавајући седници Владимир Маринковић који је позвао Ђуришића да не употребљава реч хунта која је, каже, увредљива.

– “Ово није време Аугуста Пиночеа, ово је демократска држава” – каже Маринковић.

За крађу времена, кривична пријава

За повреду Пословника јавио се шеф посланицкце групе ДЈБ Саша Радуловћ који је прочитао имена посланика СНС који су за редом говорили о амандманима које су поднели, и поновио да се тако “краде време” за расправу како амандмани на буџет не би ни дошли на дневни ред.

– “Крадете време, добићете кривичну пријаву – наводи Радуловић.

И Ђуришић је поново хтео да се јави за реч по Пословнику, а председавајући Маринковић му је поручио: „“Не можете да бирате, немамо јеловник овде”“.

Реаговао је и посланик ДС Радослав Милојичић који каже да у парламенту “слушамо гнусне лажи”, те да председавајући треба и опозицији да дозволи да одговори истом реториком.

Ко је опремио војску?

И Војска Србије је овог пута била „на тапету“, а помињале су се и депше САД које је својевремено објавио „Викилис“. Мартиновић је говорио о томе како је ДС уништила војску, уз опаску да је од 2012. почело њено узидање и опремање.

– Та опрема није набављена захваљујући вашим написима на Твитеру. Је л’ то купила Тања Војтеховски, Вук Јеремић или Саша Јанковић… Ово је купила влада коју је водио Александар Вучић и сада Ана Брнабић – рекао је Мартиновић.

Он је, такодје, запитао ко је сада лидер опозиције – Јелена Маћић, Тања Војтеховски…

– Мртва трка ко је лидер опозиције, ко год победи ми ћемо га признати – додао је Мартиновић, који је казао и да ће у 2018. бити издвојено 25,82 милијарди за Министарство одбране.

Депеше „Викиликса“

Такође, казао је да се, из депеше коју је објавио „Викиликс“ види да је тадашњи министар одбране Драган Шутановац отворено радио за стране интрересе.

Навео је да је „Викиликс“ 2007. објавио да је тадашњи амбасадор САД у Београду Мајкл Полт у депеши навео да му је Шутановац рекао да је његова мисија да полако припрема Србију за улазак у НАТО, али да нема поверења у 200 припадника МУП због косовског искуства…

Шаровић: Шта пише о Вучићу и Николићу?

На то је посланик СРС Немања Шаровић рекао да је садашња власт од 2012. променила пет министар одбране, док нису нашли Александра Вулина за то место.

– Ако се позивате на „Викиликс“ онда подсетите грађане и шта пише у објављеним депешама за Александра Вучића и Томислава Николића – поручио је Шаровић.

Шешељ и Ђинђић

Мартиновић је подржао излагање Шаровића када је реч о читању депеша САД које је објавио „Викиликс“, додајући да није проблем да се оне читају јавно, али да би требало прочитати и шта су написали за лидера радикала Војислава Шешеља и Зорана Ђинђића 2002. године.

Посланик Ђорђе Вукадиновић (НС – ПСС) је рекао да писма „Викиликса“ нису света писма, већ информације које треба проверити.

– То је можда тачно, можда није, ваљда су постојале службе да то провере – навео је он у скупштинској расправи.

Приметио је да се претходних дана у парламенту „најстрашније“ говори о опозицији која тврди да власт врши опструкцију амандманима, али да можда грађани то не виде, јер можда опозиција није успела то добро да им објасни.

Ко гусла, а ко се бави песништвом

Соња Павловић из Клуба самосталних посланика је претходно приговорила Мартиновићу да „гусла већ данина“ ствари које немају везе са буџетом и да се бави „песништвом“, као и да не може у скупштини да води предизборну кампању за београдске изборе.

Скупштина Србије разматра амандмане на измене Закона о буџетском систему, а следећа тачка су амандмани на буџет за 2018. на који је поднето 918 амандмана.