Прочитај ми чланак

ОСТРВО КРИЈЕ ОДГОВОРЕ О МАРСУ: Изронило је из Пацифика и збунило научнике НАСА!

0

Ново острво у удаљеном делу Пацифика можда ће дати одговоре на питања како се можда развијао живот на Марсу, саопшзила је НАСА.

Вулканско острво Хунга Тонга – Хунга Хапаи „изронило“ је 2014. године из Тихог океана на око 65 километара северозападно од Нукулафа, престонице Краљевине Тонга.

Оно се појавило после подводне вулканске ерупције, а научници су у почетку веровали да ће острво да нестане после неколико месеци. Међутим, НАСА је саопштоила да се оно показало отпорније него што с еочекивало.

Верује се да је то могуће због тога што је топла морска вода комбинована са пепелом током вулканске експлозије формирала стене чврсте попут бетона.

Очекује се да ће ово острво, које је најпре било широко километар, а два километра дугачко и око 100 метара високо, и прошло значајну ерозију, сада трајати барем шест до 30 година.

Нова студија коју су урадили научници пружа увид у дуговечност и ерозију која обликује нова острва. Разоткривањем тих процеса могао би да се створи увид у сличне чиниоце у другим деловима Сунчевог система, укључујући Марс.

Џим Гарвин, главни научник у НАСА Центру за свемирске летове Годард, изјавио је да је ово ретка прилика за проучавање животног циклуса новоформираног острва. По његовим речима, Марс има много сличних вулканских острва који су, како се чини, била окружена водом када су настала.

„Проучавање настанка живота на том острву могло би да помогне научницима да тачно одреде где да траже доказе живота на Марсу“, рекао је Гарвин.

„Острва попут овог можда су пре две или три милијарде година била на Марсу – језера и мала мора која испуњавају депресије, трајне површинске воде“, рекао је Гарвин.

Студије НАСА о острву представљене су на састанку Америчке геофизичке уније у Њу Орлеансу, после потписивања документа којим је председник Доналд Трамп затражио да се поновно пошаљу Американци на Месец и на крају на Марс.