Прочитај ми чланак

ОБАРАЊЕ Ф-117А – ПРЕКРАЈАЊЕ ИСТОРИЈЕ: Соко постао врапчић, ко једном изда увек ће

0

Војни врх на челу преваре – 8. Део

Од мајстора механичара до Заменика Начелника Генералштаба

Књига “Пад ноћног сокола” требала је да послужи искључиво у циљу афирмације успеха бившег 3.рд ПВО ,250.рбр ПВО, Војске Србије и Министарства одбране. Издавач књиге је Медија центар “Одбрана”,аутор пуковник Славиша Голубовић запослен у војнообавештајној агенцији Министарства Одбране. Стручни рецензент књиге је Јовица Драганић,пензионисани генерал-потпуковник,бивши заменик начелника Генералштаба Војске Србије.

Ја сам ратни заменик команданта 3.рд ПВО,потпуковник Ђорђе Аничић, једини официр у команди дивизиона са ракетног система С-125М1 „НЕВА. Остали су са других ракетних система и нису познавали ракетну технику. Као члан борбене послуге која је оборила Ф-117А једини нисам унапређен у виши чин,са одличном ратном оценом кога је одликовао председник Републике Србије ратним одликовањем. Официр чија је јединица ратовала свих 78 дана рата,имала успеха на ратишту (оборила Ф-117А и Ф-16ЦГ са материјалним доказима) и донела орден Народног Хероја 250.рбр ПВО. Као руковаоц гађања провео сам преко 750 сати на борбеном дежурству у станици за вођење ракета у борби са НАТО авијацијом у ваздуху. После рата мимо Закона о Војсци смењен сам са дужности и постављен на формацијско место нижег чина. Скинут сам са списка за школовање ратних официра. Ко се то и зашто играо са официром? Држава ме казнили што сам је бранио!

А онда 17,5 година после рата доживео сам ново понижење. У књизи је фалсификован:

1. Мој поподневни рад 27марта 1999.године

2. Проглашен сам неодговорним и стављан на места где уопште нисам био;

3. Моје идеје и радње које сам предузимао приписиване су другим лицима;

4. Негирана су ратна војна документа и извештаји;

5. Као руковалац гађања проглашен сам другим помоћником руковаоца гађања који не постоји у Упутству за борбени рад,што значи да нисам члан борбене послуге која је оборила Стелт;

6. Прекројен је ток борбеног рада приликом обарања Ф-117А.

Пођимо редом: ТРЕЋА превара: Фалсификовање састава борбене послуге која је оборила стелт Ф-117А? Шта кажу актери догађаја, шта књига,а шта званична документа,?

У наставку 3 и 4 до детаља је објашњен састав борбене послуге на основу Упутства за борбени рад послуга ракетног дивизиона С-125М и ко је сачињава по радним местима. Такође на основу војних докумената и ратног издања “Војска” читаоц је имао прилику да види имена чланова борбене послуге која је оборила Ф-117А.

До сада су у својим изјавама Дани Золтан,Борис Стоименов,Сенад Муминовић и Дарко Николић дали изјаве које су у супротности са свим званичним војним документима. Свако има право на своју истину,али нико нема право да прекраја документа и чињенице,а они су то урадили.

Да ли је ту крај мог „шетања“ по кабини за време борбеног рада сазнаћемо и из изјава преостала два члана борбене послуге- Дејана Тиосављевића и Драгана Матића. Да ли је њихова изјава сагласна са војним документима или се разликује. Ако није сагласна са документима из ратног периода значи да је лажна.

ДЕЈАН ТИОСАВЉЕВИЋ : у својој изјави каже:

Цитирам…”Тог дана сам био у мојој смени од 12 до 18 часова ,а и следећој у којој је требало да буде водник Радивојевић…Седим на месту оператора ручног праћења по Ф1 и нисам у прилици да често бацим поглед на слику на издвојеном панорамском показивачу (ИПП)…

Прилог бр.1. Дејан Тиосављевић стр. 87

Са места на коме седи као оператор ручног праћења по Ф-1 није уопште,а не често, у могућности да види показивач руковаоца гађања или има натприродне могућности да кроз ормар испред себе види показивач руковаоца. На страници 89 његове изјаве долазимо до нових немогућих ситуација:

Цитирам:…” Око 20.30 часова у кабину улази потпуковник Аничић. Возач Лукић и водник Радивојевић остају напољу…Ђорђе стоји иза Маткетових леђа и са стране гледа ИПП…”

Прилог бр.2. Дејан Тиосављевић стр. 89

Овим реченицама Тиосављевић се проглашава видовитим у још два наврата.

1. Прво он види да Лукић и Радивојевић остају испред улазних врата станице за вођење ракета у моменту мог уласка у 20.30. Проблем је мала ситница, са места где седи не може да види улазна врата,а камоли ко стоји напољу у мраку.

2. Друга тврдња да стојим иза Матићевих леђа је бесмислена јер је ту немогуће стајати,а поготово са тог места са стране гледати у показивач ИПП код руковаоца гађања. Ово је могуће у цртаним филмовима за децу. „Никад то нисам рекао,то је подметнуто“ каже Тиосављевић. Шта ли је потписао? Свој примерак ауторизованог текста нема да би проверио или лаже и овај пут. Права истина и он то не крије јесте да је спавао. Разбудио га је Драган Матић кад је борбени рад почео око 20.41-20.42.

Толико о ПРИПРАВНОСТИ бр.1. и тврдњи аутора књиге у својој анализи на страници 104 (која је већ предочена читаоцу) да је борбени рад у току. Са места на коме седи као оператор ручног праћења по Ф1,он види показиваче официра за вођење ракета. „За време обарања Ф-117А нисам их видео јер ту неко стоји“-каже . Не сећа се ко??? Па наравно да стоји Борис Стоименов. Како ли се неко ко је бунован присећа осталих детаља те ноћи,колико су меродавна та сећања?

Из изјаве Дејана Тиосављевића сазнали смо ново место мог стајања у станици за вођење ракета. Које ли је по реду? СТОЈИМ ИЗА ЛЕЂА ОПЕРАТОРА РУЧНОГ ПРАЋЕЊА ПО ф-2. Као командир батерије за вођење ракета примио сам га у јединицу као младог водника,дао му моје белешке за бојева гађања са свим проверама и параметрима подешавања нишанског радара ПОСТ УНВ,помагао му у одржавању и подешавању система. По изласку књиге у два наврата је разговарао са мном,а једном и у присуству Драгана Матића. Анализирали смо његову изјаву и војну документацију. Сагледао је све намештаљке у књизи па ипак поред свих сазнања пао је у морални ћорсокак. Издао на првом месту себе па онда преко педесет ратних другова са којима је од 2012-2016.године обележавао дан обарања у другој колони осуђујући документарни филм “Други сусрет” и братимљење Дани Золтана са америчким пилотом. Соко је постао врапчић. Ко једном изда увек ће. Тако се придружио издаји Бориса Стоименова.

Закључак се намеће сам по себи. Изјава Дејана Тиосављевића је лажна и у супротности је са свим званичним војним документима,службеним забелешкама,фото материјалима,званичној монографији 250.рбр ПВО ,ратним издањима листа “Војска. Својом изјавом по питању састава борбене послуге он демантује комплетну командну линију од команданта ракетног дивизиона до Оперативног Центра Генералштаба.

Изјаве је писао аутор књиге Пад ноћног сокола сугеришући и препоручујући њихов садржај, а затим их доносио и потурао на потпис. Неки су то урадили и не читајући их. Рачунајући на огромну временску разлику од рата ,на заборавност,а код неких и на злу намеру, аутор је доводио људе у заблуду. Изјава Тиосављевића је једна од најнелогичнијих изјава што указује који интелектуални ниво му је наменио аутор и колико га уважава.

ДРАГАН МАТИЋ : у својој изјави каже:

Цитирам:…”Тог 27.марта у дежурству сама био још од 12 часова и наставио после 18 часова јер је водник Радивојевић био на другом задатку…”

Колико је подметано људима и ,невешто фабриковане изјаве говори податак да и Матић и Тиосављевић мењају водника Радивојевића на месту оператора по Ф-1. Обојица су у станици на дежурству још од 12 часова па настављају и после 18.00 чекајући његов повратак са задатка на коме је то поподне био заједно са мном од 14.00-20.00 часова

Прилог бр.3. Драган Матић стр. 93

Даље у својој изјави Драган Матић каже:

Цитирам:…”Око 20.30 часова у кабину УНК улази потпуковник Ђорђе Аничић. Стаје поред мене и разговара са Данијем…”

Прилог бр.4. Драган Матић стр. 94

Прочитавши своју изјаву и не само њу већ и комплетно поглавље обарања Ф-117А Драган Матић је одмах 11.новембра 2016.године оверио изјаву у суду да садржај његове изјаве у књизи не одговара стварном стању догађања у ноћи обарања Ф-117А. Не само по питању прекрајања састава борбене послуге него и комплетног борбеног рада. Тако је остао морална величина ограђујући се од преваре у којој није желео да учествује. Врло брзо време је показало да није једини који је препознао сумануту идеју аутора књиге пуковника Славише Голубовића и стручног рецензента генерала Јовице Драганића да прекроје историјски догађај.

Прилог бр.5. Судски оверена изјава Драгана Матића

Целина треће преваре је заокружена. Читаоцу је дат на увид део текстова са изјавама непосредних учесника где се ко налазио у станици за вођење ракета када је оборен Ф-117А. Једино место где може да се стоји за време борбеног рада је иза леђа између официра за вођење и командира батерије (црвени круг). Ту је стајао Борис Стоименов од 20.30-21.15.и зато није члан борбене послуге која је оборила стелт. За време борбеног рада у 20.42 када је оборен Ф-117А послуга је седела на радним местима:

1. На радном месту руковаоца гађања седео је Золтан Дани

2. На радном месту помоћника руковаоца гађања седео је Ђорђе Аничић

3. На радном месту командира батерије седео је Дарко Николић

4. На радном месту официра за вођење ракета седео је Сенад Муминовић

5. На радном месту оператора ручног праћења по Ф1 седео је Дејан Тиосављевић

6. На радном месту оператора ручног праћења по Ф2 седео је Драган Матић

Прилог бр.6. Распоред радних места у кабини С-125М1