Прочитај ми чланак

„НЕ ДАМО ОЦА САШУ“: Шири се протест због смене свештеника у Крагујевцу

0

Подршка Саши Огњановићу, свештенику без тарифе, а кога је владика шумадијски Јован протерао из Крагујевца, шири се. Народ носи мајице са натписом "Правда за свештеника Сашу", а протесту су се придружили и Параћинци.

Тек је свануло, а препун аутобус житеља параћинских села Поточац, Обреж и Катун стигао је надомак цркве Лазарице у крагујевачком насељу Белошевац. Отац Саша, омиљен у крагујевачкој парохији, а где служи већ десет година, раније је осам година био парох надомак Параћина.

– Добри дошли, помаже Бог – поздрављали су Крагујевчани, а Параћинци им одговарали: „Не дамо ни ми свештеника Сашу, Бог вам помогао.“

Владика Јован, који је сменио оца Сашу јер „не познаје типик и појање“, јуче није дошао на литургију у Лазарицу

Долазак и превоз до крагујевачке цркве некадашњи парохијани оца Саше организовали су сами.

– Службовао је осам година код нас и био нам један од најбољих свештеника. Пребачен је из наше парохије овде код вас на владикин захтев. Исто смо били изненађени! Исто смо као и ви сада и ми тада плакали. Чули смо шта ви говорите и ми мислимо исто… Отац Саша је био члан и сваке наше породице – причали су гости, бивши парохијани са степеништа Лазарице.

Они су обраћајући се Крагујевчанима, који већ скоро месец дана протестују и моле владику да им врати омиљеног свештеника, испричали шта је све у време оца Саше урађено у њиховој парохијској цркви.

– Стављено је подно грејање, обновљена црква – набрајају.

 

Владика шумадијски Јован, који је сменио је оца Сашу, иначе свештеника већ 18 година, јер, како је навео, „не познаје типик и појање“, није дошао на јучерашњу литургију у белошевачку Лазарицу. Ни после две недеље није испунио ниједно обећање дато народу, па чак ни сасвим једноставну ствар – да им достави транскрипт разговора са делегацијом парохијана, а када је обећао да неће бити прогона свештеника.

– Дишемо једном душом и срцем и не одустајемо од захтева да нам владика врати омиљеног свештеника и поштеног човека и захтевамо да пружи на увид јавности детаље разговора са нашом делегацијом – још једном се чуло испред Лазарице.

Владика Јован, откако траје протест подршке свештенику и оцу двоје деце, неколико пута је наводио супротне разлоге због којих га је сменио. „Блиц“, међутим, поседује све досадашње одлуке владике. Његове „пресуде“ само су изговор да помери Сашу како би на његово место у богату парохију поставио сина епархијског благајника, који за владику „завршава рачуне“.

Петицију подршке оцу Саши потписали су сви парохијани Лазарице, њих скоро 2.300. Јуче су бивши парохијани из параћинских села такође најавили петицију како би и они својим потписима помогли прогоњеном свештенику.