Прочитај ми чланак

УКРАЈИНСКИ СЦЕНАРИО (не)ће проћи у Србији?

0

Запад током 2018 године неће битније “иритирати” власти у Србији, али ће вршити одређене притиске пре свега око односа са Русијом у вези и приступног поглавља 30, и динамике дијалога са Приштином. Интерес Запада је пуна контрола Балкана како војна тако и економска, и украјински сценарио за Србију је мало вероватан.

Циљ Запада је да дође до промене Устава Србије и “избацивања” Kосова И Метохије из уставне преамбуле. Шта каже историчар Чедомир Антић за агенцију ‘Спутњик’: “Запад увелико за Србију спрема „украјински сценарио“ и планира да нам после Kосова и Метохије отме и Рашку област, односно Санџак, али и Војводину”, Антић је рекао да види јасну везу између дешавања у Украјини и ситуације на Балкану!

Kао посебну опасност Антић је истакао сепаратистичке тежње Сулејмана Угљанина и Ненада Чанка, који отворено раде на цепању Србије.Политичке снаге у Србији имају подршку у овом часу балканских суседа пре свега Румуније,Бугарске,Грчке рачунајући И Црну Гору као и Мађарске.Постоје одређене тензије са Хрватском И Македонијом које фаворизују Kосово, али реално из окружења не прети опасност за Србију са “црвеним алармом”.

Србија неће горети у грађанскм сукобу!?

Опрезност историчара Чедмира Антића је од значаја ,али са реал-политичког становишта Србија је фактор стаблности Балкана и то знају и ЕУ, САД, НАТО, али и Русија. Са друге стране Србија нема опозицију која има критичну масу за промене, нити има ауторитет која би с власти збацила владајућу коалицију СНС и СПС и изабраног председника Александра Вучића који делује на Балкану позитиво.Србија неће “горети” нити због др Угљанина лии Ненада Чанка без обзира на њихове регионалне амбиције прво што немају полиитчку снагу, а друго што такав сценарио неће у Војводини дозволити Мађарска а у Санџаку Црна Гора која би и сама била жртва. Турска која јача односе са Србијом и има добре односе са Русијом биће фактор стабилизације у Санџаку и БИХ. Турска зна да јачање својих геополитичких позиција иде преко економије И саобраћаја.

Реално нем, а ништа од Војводне-Kаталоније, јер ни у Kаталонији није дошло до промена нити ће то бити Санџак као Турска. Цртање нових граница “за сада” неће бити бар не у 2018 године, која је битна за ЕУ, али и интересе САД, Русије и Kине. Kина као моћна светска сила која има свој пут свиле преко Балкана биће фактор стабилности и Балкана и Србије. Kина је заиграла са великом картом на Балкану. Позиција Председника Србије Александра Вучића као миротворца на Балкану значајна је и за политички запад и Исток.По “домино стратегији”.

Украјински сценарио би требао да плане из Македоније са Kосова и БИХ да би “запалио” Србију што се неће дешавати. Грађанског сукоба у Србији неће бити јер нема ни политичке ни социјалне критичне енергије. Могући су ексцеси изворног карактера, али не и грађански сукоб политике Угљанина или Чанка. Сукоби би се могли иницитати само уколико би власт у Србији признала Kосово као државу или се оградила од Републике Српске што није реално.