Прочитај ми чланак

ПАЦОЛИ ПРОЗИВА БИХ: Зашто реметите чланство Косова? Због Србије?

0

Први потпредседник владе и министар спољних послова Косова Беџет Пацоли изјавио је данас да улазак Косова у НАТО не може спречити или одложити било која земља у региону, као и да је процес међународних интеграција Косова неповратан.

Пацоли је, говорећи на састанку Министара спољних послова земаља потписница Јадранске повеље (А5) у Скопљу искористио прилику да пита колегу из БиХ, једне од земаља која „ремети то чланство“ зашто не жели да Косово постане потписница Јадранске повеље, преноси РТК2.

 – Да ли зато што то жели Србија? Чини се да грешите. И не би требало да станете иза Србије. Србија са Косовом има односе на одређеном нивоу, разговоре у Бриселу, има слободно кретање грађана. Шта ћете ви да радите када Србија укине вето на наше чланство у УН? Не мислите да није нормално да следите овај корак Србије, а потом делујете против нас, иако смо близу – рекао је Пацоли.
 Он је истовремено позвао БиХ да буде мудрија.
 

– Ми смо мала тржишта и мали произвођачи и потребни смо једни другима. Ми имамо рану историју, коегзистирамо једни са другима. Да не буде касно. Ако закасните, сутра неће бити места за вас на нашем тржишту – рекао је Пацоли.

 Како се наводи, Косово има статус земље посматрача Јадранске повеље и његово учешће је засновано на том статусу.