Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ: Време је за народно изјашњавање на референдумима по свим важним питањим

0

Непосредна демократија је једини начин да вратимо народу државу. Увођење и развијање принципа непосредне (директне) демократије би онемогућило предају дела суверенитета Републике Србије без изјашњавања народа, као у случајевима Косова и Метохије или приступања Европској Унији, потписивању споразума са НАТО пактом, решавање популационе политике насељавањем миграната - што је најавио Вучић, као и покретање пројекта ”Београда на води” без мишљења Београђана на локалном референдуму.

Српски покрет Двери сматра да је највећи проблем државе и друштва антинародни и антидемократски систем у коме већ више од две деценије царују партократија, корупција, политички криминал, одсуство одговорности вршилаца јавних функција и неспособност владајућих структура да спроведу истинске реформе.

Циљ политичког активизма у Србији се свео на испуњавање личних амбиција и жеље за моћи, новцем и утицајем лидера различитих партија и њихове најближе партијске и породичне околине. Све то време њихово криминално богаћење, праћено потпуним одсуством суштинских системских реформи, плаћају грађани Србије.

Очајна демографска ситуација, масовно исељавање младих који траже бољи живот у иностранству, огроман број деце на ивици сиромаштва, разорена привреда, претерани намети на предузетнике, непрестано задуживање државе – само неки су од симптома владавине оних код којих нема ни трунке жеље да заиста реформишу систем и приведу правди све оне који су Србију опљачкали и уништили.

Након више од две деценије овакве погубне политике време је за демонтажу система и корените реформе. Из тог разлога Двери ће Народној скупштини предложити низ измена постојећих и нових закона који ће за циљ имати да власт врати у праве руке – народу. Да бисмо то постигли потребне су нам суштинске политичке промене и постепено и свеобухватно увођење непосредне, односно директне демократије у Србији. 

Непосредна (директна) демократија се дефинише као демократски систем који грађанима омогућава велико учешће у процесу одлучивања и гарантује им максимум демократских права у политичком животу.

Она би, између осталог, подразумевала и: 

1.  Обавезно расписивање референдума приликом било каквог покушаја промене постојећег Устава Републике Србије и у вези са најважнијим националним и државним питањима; 

2.  Могућност референдума ради изјашњавања о сваком закону који се доноси у Народној скупштини, уз прикупљање одређеног и законом јасно дефинисаног броја потписа грађана у одређеном временском року;

3.  Обавезно стављање на дневни ред седнице Народне скупштине сваког предлога закона на основу народне иницијативе;

4.  Обавезну јавну расправу и референдумско изјашњавање грађана приликом одлучивања о капиталним инвестицијама на нивоу локалних самоуправа које се финансирају од средстава пореских обвезника са те територије.

Сматрамо да је највећи могући степен демократског уређења једне државе могућност да народ кроз непосредну демократију – са далеко већим политичким правима – учествује у доношењу одлука о сопственој будућности. 

Непосредна демократија би, уз преношење већих надлежности на локалне самоуправе, измене изборног законодавства и кажњавање свих оних политичара који су се обогатили на рачун народа у последње скоро три деценије, започела изградњу политичког система који би истински развио демократију у Србији и који би вратио државу народу!  

Увођење и развијање принципа непосредне (директне) демократије би онемогућило предају дела суверенитета Републике Србије без изјашњавања народа (као у случајевима Косова и Метохије или приступања Европској Унији), затим значајно смањило самовољу владајуће већине у Народној скупштини, обавезало народне посланике да добро промисле пре него што неки закон предложе и изгласају, учинило буџетске приходе и расходе на нивоу локалних самоуправа далеко транспарентнијим и самим тим мање подложним корупционашким и криминалним активностима, а потпуно зависним од воље грађана који својим пореским давањима пуне буџет, и свеукупно поспешило даљи развој демократске политичке културе. 

Позивамо друге политичке актере, удружења грађана, синдикате и све грађане Србије да подрже овај предлог Српског покрета Двери. Моћ и одлучивање о нашој судбини морају бити отети из руку незајажљивих политичара и политичке мафије и враћени тамо где и припадају – у руке грађана Србије.