Прочитај ми чланак

НОВИ ОБАВЕЗАН ДОКУМЕНТ: Труднице добијају посебне књижице

0

Следеће недеље почиње увођење новог обавезног документа. Уписиваће се сви подаци из државних и приватних лекарских ординација.

У МЕДИЦИНСКУ документацију се, први пут у Србији, уводе књижице за труднице, сазнају „Новости“. У новом документу, на 32 стране, који ће, сазнајемо у Министарству здравља, већ до краја недеље бити дистрибуиран породилиштима, водиће се комплетна медицинска документација о актуелној, и претходним трудноћама, што значи да ће се уписивати сваки преглед и анализа, као и терапија. И то са потписом и факсимилом лекара, јер ће трудничка књижица бити и судско-медицински документ.

 

За почетак је одштампано 12.000 књижица за труднице. Оне се уводе у оквиру пилот-пројекта, а највероватније ће бити представљене на отварању породилишта у Чачку.

– Највећа предност књижице за труднице је што ће сви медицински подаци бити систематизовани на једном месту, и где год да се трудница појави акушер ће имати комплетан увид у резултате – каже др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац, који је и носилац овог пројекта. – У случају неког хитног стања, не дај боже саобраћајног удеса, и лекар опште праксе из књижице ће моћи да утврди колика је трудноћа, да ли је ризична, коју терапију трудница узима…

– Спремни смо да, одмах после промоције 18. децембра, уведемо књижице за труднице у Клиничком центру Крагујевац, и општим болницама на територији шест округа у овом делу Србије, што је око два милиона људи – каже др Саздановић.

Књижица за труднице биће обавезан документ, и трудница би увек требало да је има уз себе. Увођењем књижице први пут се међу прегледе које треба обавити у трудноћи укључује и преглед локомоторног система, унутрашњих органа…

У књижицу за труднице уписиваће се буквално сви подаци и налази како из државних установа, тако и из приватне лекарске праксе. То ће, верује се, бити драгоцено за акушере јер је у Србији прилично распрострањена пракса да жене трудноћу воде у приватним ординацијама, а код лекара у државном здравству оду углавном само да отворе боловање, па су им сви налази у вези са за трудноћом „расути“ у разним извештајима.

ПРЕГЛЕДИ НЕЋЕ БИТИ УСКРАЋИВАНИ

ИНДИКАЦИЈЕ за прегледе и анализе утврђиваће гинеколози и акушери, и никакве рестрикције у обиму прегледа или анализа неће бити – каже др Саздановић. – Кад год лекар процени да трудница треба да уради неку анализу или преглед, то се неће доводити у питање.