Прочитај ми чланак

МИЛО ПРИЗНАО: Црногорци су Срби!

0

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Иван Костић изјавио је данас да је лидер владајућег ДПС-а Мило Ђукановић изјавом да Срби у Црној Гори не могу бити третирани као дијаспора потврдио да су преци данашњих становника Црне Горе били Срби.

Ђукановић је за подгоричку „Победу“ рекао да „Срби у Црној Гори не могу бити третирани као дијаспора и то не зато што су већина њих постали Срби у политичким процесима деведесетих, него првенствено због тога што су и они и сви њихови преци рођени у Црној Гори“.

Мило Ђукановић (Фото: nspm)

 Костић је истакао да је бивши председник Црне Горе Мило Ђукановић потврдио да су сви преци данашњих становника Црне Горе били Срби, што значи да је он добро упознат са чињеницом из 1905. године када се 90 одсто становника тадашње Кнежевине Црне Горе изјашњавало да су Срби.

„Ђукановић је такође напокон признао да Срби у Црној Гори нису дијаспора, већ конститутиван народ, чији су припадници и формирали Црну Гору. Први властодржац из породице Петровић, владика Данило Петровић потписивао се као војводић српске земље“, навео је Костић у писаној изјави за медије.

Према његовој оцени, Ђукановић је свестан да од „политичког пројекта монтенегризације грађана Црне Горе нема ништа, па припрема маневарски простор за неке нове геополитичке прилике на Балкану“.

„Због свих ових Ђукановићевих тврдњи, осуђујем однос црногорских државних органа према личним и колективним правима које Уставом и законима припадају грађанима српске заједнице у Црној Гори у очувању њиховог националног идентитета“, навео је Костић.