Прочитај ми чланак

ИСТОРИЈА ДЕЦЕМБАРСКИХ ВЕЧИТИХ ДЕРБИЈА Зима више прија Партизану

0

Први пут после скоро 3 деценије, тачније 27 година вечити дерби ће се играти у децембру. Данас од 18 часова игра се 156. вечити дерби.

У досадашној историји вечитих дербија, током децембра одиграно је 6 међусобних дуела , од тога 3 у првенству и исто толико у Купу. Последњи је одигран давног 21. децембра 1988. године на стадиону Црвене звезде када је било 1:1.

Ипак, том резултату су се више радовали црно-бели којима је нерешен исход тог дербија обезбедио пласман у полуфинале купа, а касније је су на врло убедљив начин стигли до трофеја.

Полуфинале Купа: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПАРТИЗАН 1:0, 17. децембар 1950.

Први децембарски дерби одигран је 17. децембра 1950. године у полуфиналу Купа Југославије. Славила су црвено-бели тада са 1:0 пред 42.000 гледалаца на стадиону Партизана и изборили пласман у финале. Овај меч је одлучио легендарни Тихомир Бата Огњанов голом у 48. минуту утакмице. Касније у финалу су се састали са Динамом из Загреба, којег су савладали и освојили трофеј.

13. Већити дерби: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПАРТИЗАН 1:7 , 6. децембар 1953.

Дерби којег се Гробари најрадије сећају јесте онај одигран 6. децембра 1953. године. Црно-бели су вечитог ривала савладали са невероватних 7:1 на тадашњем стадиону ЈНА и то је још увек рекордна победа једног тима у окршајима два највећа српска тима. На стадиону у Хумској улици било је присутно 55.000 гледалаца.

Шеснаестина финала Купа: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – Партизан 2:2 (пеналима 3:4), 2. децембар 1959.

Један од неизвеснијих међусобних дуела у то време. Партизан је славио после пенал лутрије на стадиону ЈНА пред 35.000 навијача. Партизан је на овом мечу током регуларног дела, па касније и у продужецима јурио резултат и на крају савладао Звезду после бољег извођења пенала.

37. Вечити дерби: ПАРТИЗАН – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:2, 5. децембар 1965.

Овај дерби је ушао у историју јер је први међусобни дуел који је рађен у директном телевизијском преносу. Црвено-бели су славили са 2:1, голове су постигли Милошевић и Џајић, а за Партизан Пирмајер је био стрелац.

67. Вечити дерби: ПАРТИЗАН – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 3:1, 7. децембар 1980.

Фудбалер Партизана одиграли су одличан меч, иако је травната подлога била лоша због снега. Црвено-бели су те године на доминантан начи освојили титулу, а Партизан је завршио на 8. месту, али остао је горак утисак после тог пораза у вечитом дербију. Звезда је те сезоне играла и четвртфинале Купа европских шампиона.

Четвртфинале Купа: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПАРТИЗАН 1:1, 21. децембар 1988.

Те сезоне Звезди је све измакло за длаку, Милан се провукао захваљујући новембарској магли, шамионска титула је припала новосадској Војводини. Слично је било и Купу, где је после двомеча Партизан био бољи.