Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Важна вест за Србију, Макрон долази пре лета

0

Председник Француске Емануел Макрон долази у Србију пре лета следеће године, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

„То је веома важна вест за Србију“, истакао је Вучић.

Како је навео, он је француском колеги рекао да га неће нигде тако добро и лепо дочекати као у Србији, на шта је Макрон узвратио да верује у то.

„Александре, долазим сигурно пре лета у Србију“, пренео је његове речи српски председник и навео да је на питање Макрона када би било најбоље и најлепше да дође, његов одговор био – на пролеће.

Макрон је на то рекао да долази пре лета сигурно у Србију, закључио је Вучић.

Председник Србије је истакао да је имао успешне разговоре са француским председником, да је било речи о билатералним али и свим другим односима, као и о економској сарадњи и трговинској размени.

Вучић је навео да су у том смислу разговарали и о концесији за аеродром у Београду и подсетио да су све понуде предате, а да ће се 25. децембра знати какве су понуде, уз оцену да је реч о отвореној и транспарентној процедури.

Председник Макрон је рекао да се и кроз активности француских компанија види повишени и све значајнији интерес Француске за нашу земљу, додао је Вучић.

Он је изразио задовољство разговорима са шефовима држава и влада који су, као и он, учествовали на Самиту о клими у Паризу.

Разговарао је, рекао је председник, и са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, о чему неће бити саопштења, а чињеница је да су се, каже Вучић, у неким стварима сложили, а у некима, наравно, не.

Имао је разговоре и са премијером Луксембурга Ксавијером Бетелом и аустријским канцеларом Кристијаном Керном.

Вучић је назначио и разговор са бугарским председником Руменом Радевим и најавио да ће, на позив колеге из Бугарске, на пролеће посетити ту земљу.

Самит је био добра прилика за сусрете и разговоре са многим светским лидерима, укључујући оне из земаља Африке и Азије.

Он је додао да су ти разговори и сусрети били значајни у циљу организовања велике афричке турнеје и обезбеђивања посла за наше компаније.

Указао је и на разговоре са председницом Швајцарске, као и премијерком Норвешке која му је, каже, пренела да је имала успешне разговоре недавно са премијерком Србије Аном Брнабић.

Наводи да је ово била и шанса да говримо о Србији, нашим проблемима, али и о томе да људи из различитих светских финасијских организација виде напредак Србије и у јавним финансијама.

„Сигуран сам да ће се то ускоро видети и у многим кредитним агенцијама не само потврђивањем него и побољшањем рејтинга Србије“ додао је Вучић и подвукао да ти људе виде добру економску перспективу Србије.

Србија је, иначе, заинтересована за теме о којима је било речи на самиту о клими и климатскјим променама, будући да је наша земља, подсетио је, била погођена поплавама, а дуже време и сушом.

Занимљиво је, пренео је Вучић, да је самит окупио пуно званичника, али и људи из јавног и пословног живота САД, попут Блумберга, Шварценегера, Била Гејтса и Шона Пена, које је све, очигледно, привукао француски председник као нови лидер у глобалним размерама.

Он је поновио да су Ангела Меркел и Макрон кључни лидери ЕУ и истакао да је Макрон човек кога слушају, веома поштован и да су сви захвални на томе што помаже да се планета одржи у животу.

Све у свему успешан дан за Србију, а сматрам да је посебно важно то што смо са Француском на највишем нивоу, са човеком који је признат као један од најзначајнијих светских лидера Макроном, „остварили чини ми се најбољи могући контакт и на тој врсти сарадње инсистираћемо и убудуће“ закључио је Вучић.