Прочитај ми чланак

ОТЕЛИ ОД СРБА: Хрвати на путу да униште благо – Плитвице пуне фекалија

0

Загреб -- Плитвичка језера у Хрвстакој могла би да постану мочвара с обзиром на то да су под сталним утицајем загађења.

Загребачки „Вечерњи лист“ пише да том Националном парку прети непоправљива штета услед прекомјерне градње и испуштања септичких јама у природу.

EPA/ANTONIO BAT

 

Посланик Живог зида у хравстком Сабору Бранимир Буњац је, наиме, јавности предочио налазе Хрватског завода за јавно здравље, које је на захтев ДОРХ-а 19. јула узело узорке на три испуста у Плитвица Селу, на извору Великог слапа и у потоку Плитвице.

„Тражио сам помоћ једног доктора хемије и још неких стручњака, који из тих налаза ишчитавају да се плитвичко подземље и, дакако, тамошње воде навелико загађују фекалијама и другим отпадним водама, вештачким ђубривом, разним детерџентима и пестицидима“, рекао је Буњац.

Према његовим речима, у води Великог слапа, рецимо, не би смело да буде ни милиграм канализације у једној литри, а забележено је чак 131 мг/л.

„И није за пиће, као ни вода у потоку Плитвица где је у литри нађено чак 380 милиграма канализацијских вода те 10 милиграма бактерије Ешерихије коли. На самим испустима концентрације су далеко веће па је, рецимо, количина детерџената 840 пута већа од дозвољене. Отпадних вода на тим местима не би смело бити више од 35 мг/л, а има их 780 мг/л…“, каже Буњац.

Упозорио је да је на Плитвицама, очито, превладавају приватни интерес и похлепа с изгледним крајем. Ако се ово настави, каже, уништиће се природа која је светска баштина.

Из Хрватског завода за јавно здравље, чији су запосленици из личке испоставе у јулу изашли на терен тек након што су бранитељи позвали полицију, нису имали коментара.