Прочитај ми чланак

НАЈГОРИ РУСКИ ЗАТВОР,ЗВАЛИ СУ ГА ОСТРОГ,САДА ЈЕ ЦРНИ ДЕЛФИН: Овде се робија заувек

0

Затвореници се у Црном делфину држе под назором 24 сата. Није им дозвољено да се одмарају или да седе на креветима од тренутка када се пробуде, па све до момента док не оду поново на спавање

Федерална владина институција, казнена колонија број 6 у региону Оренбург, познатији као Црни делфин, један је од најгорих, а многи кажу и најгори затвор у Русији.

Ово је један од најстаријих затвора у Русији и један од првих затвора, који се тад звао Острог. Затвор је добио незванично име због фонтане са скулптуром црног делфина, који стоји испред улаза. Скулптуру су направили сами затвореници.

1. новембра 2000. године затвор је почео да држи затворенике осуђене на доживотну робију. Налази се близу казахстанске границе, на самој граници са Сибиром, и „дом“ је за 700 најтежих криминалаца у Русији. У њему робују убице, злостављаче деце, терористи, канибали, серијске убице и такозвани „манијаци“.

При доласку у затвор, чувари затвореницима стављају повез око очију како не би могли да мапирају затвор и тако испланирају своје бекство. Када се превозе између различитих зграда казнене установе, такође им се ставља повез.

Црни делфин је и јединствен по питању пратње затвореника: морају да буду савијени, од струка ка ногама, док им чувари држе руке са лисицама иза леђа, знатно више од струка робијаша. Практично, гледају своја колена. Ова „стресна позиција“ омогућава максималну контролу над затвореницима, која их лишава погледа на њихову непосредну околину, као и спречавање њиховог бекства и напада на затворско особље.

Затвореници су изоловани и смештени у ћелију која има троје челичних врата. На 90 минута дневно, транспортују се до великог кавеза за вежбање. За то време, ћелију претражују чувари како би можда нашли илегалне предмете.

Затвореници се у Црном делфину држе под назором 24 сата. Није им дозвољено да се одмарају или да седе на креветима од тренутка када се пробуде, па све до момента док не оду поново на спавање. На сваких 15 минута, стражар прави круг и проверава сваку ћелију како би било сигурно да затвореници поштују правила.

Супом се хране четири пута дневно, дозвољено им је да користе само књиге, новине и радио, што представља њихову једину везу са спољним светом. Када им официри дају команду, морају да одговоре са „да, господине“.

Поред врата ћелије стоје слике затвореника, са свим њиховим злочинима како стражари не би пали у искушење да им буде жао робијаша.

Затвор Црни делфин и десетине других затвора сличних њему, упоређивани су са системом гулага Совјетског савеза. Активисти за људска права су га описали као „концентрациони камп у ИИ светском рату“.