Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ: Поглавље 30. обавезаће Србију да уведе санкције Русији

0

„Поглавље 30 у преговорима Србије и Европске уније подразумева да Србија обезбеди слободан промет генетски модификованих производа и да раскине све споразуме о слободној трговини са земљама које нису чланице ЕУ, међу којима је најважнији споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом. То су изузетно негативне последице европског пута Србије и крајње је време да у Србији буде отворена јавна расправа о европском путу Србије“ - рекао је председник Демократске странке Србије Милош Јовановић на конференцији за новинаре у Крагујевцу.

Јовановић је указао да је споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом изузетно значајан за привлачење страних инвестиција и повећање српског извоза.

„Споразум има велики привредни и дипломатски значај, али он ће морати да буде раскинут ако Србија настави европским путем и то је јасно предвиђено поглављем 30. Када буде отворено поглавље о заједничкој спољној и безбедносној политици – Србија ће бити обавезна и да уведе санкције Руској Федерацији, уколико оне тада буду на снази“, упозорио је он.

Говорећи о Косову и Метохији, Јовановић је рекао да је „последњи у низу услова који нас чека прихватање сецесије Косова“.

„То је најтрагичнији и најважнији услов који Србију чека. Преговарачки оквир из 2014. године јасно предвиђа потписивање правно обавезујућег споразума са Косовом и тај споразум треба да обезбеди чланство Косова у Уједињеним нацијама“, закључио је Јовановић.