Прочитај ми чланак

БИВШИ АГЕНТ ЦИА: САД желе да учествују у послератном уређењу Сирије

0

Сједињене Америчке Државе желе да сачувају војне снаге и средства у Сирији након повлачења руских војних трупа, како би себи дале могућност да утичу на ситуацију у земљи након рата, изјавио је за Спутњик бивши агент ЦИА, извршни директор америчког Савета за националне интересе Филип Џиралди (Giraldi).

„САД желе да седну за преговарачки сто о послератном уређењу у Сирији и стога остављају саветнике, савезнике и терористе који оперишу у региону како би обезбедили легитимитет свог присуства“, истакао је Џиралди.

© AFP 2017/ LOUAI BESHARA

Он сматра да ће Сједињене Америчке Државе такође „наставити да фантазирају“ о уклањању сиријског председника Башара ел Асада са власти.

Председник Русије Владимир Путин у понедељак је посетио руску ваздухопловну базу у сиријском Хмејмиму где је наредио повлачење великог дела руског војног контингента из Сирије у вези са окончањем операције против ДАЕШ-а. Обраћајући се војницима, Путин је изјавио да су они сјајно испунили своје задатке, да је Сирија очувана као суверена, независна држава, а у земљи створени услови за политичко решење под окриљем Уједињених нација. Путин се такође састао са сиријским колегом Башар Асадом.