Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ ОТКРИВА ШВАЈЦАРЦИМА: Моја хомосексуалност више није тема, раније је било..

0

Новинари швајцарског "Блика" интервју су започели запажањем да је премијерка Србије Ана Брнабић усредсређена и да током интервјуа често мења израз лица.

Одушевљено прича о властитим визијама о Србији, а када се покрене тема протеклих ратова, делује замишљено, чак одбојно.

Српска индустрија је великим делом застарела. Да ли је потребно обнављање привреде?

– Да. Нека државна предузећа су приватизована, а захваљујући реформама први пут после 12 година имамо буџетски суфицит. Смањили смо државне дугове, незапосленост је преполовљена и износи око 12 одсто. То је и даље много, али много мање него раније.

Споменули сте реформе. Неке су очигледно биле веома непопуларне.

– Да. Крајем 2014. морали смо да смањимо јавне издатке. У међувремену имамо око 40.000 чиновника мање. Такође, морали смо да смањимо плате и пензије. Та реформа је скоро завршена.

Зашто тако драстичне реформе?

– Морали смо нешто да урадимо, били смо пред банкротом. Светска банка је тражила од нас да нешто предузмемо. Изненађујуће је што је Влада после тога поново изабрана. Народ је схватио да су реформе биле неопходне. А ми смо, заузврат, обезбедили више радних места у приватном сектору.

Данашњи председник Александар Вучић именовао вас је за премијера. Не припадате ниједној партији и немате политичко упориште. Колико сте зависни од њега?

– Као технократи из приватног сектора потребна ми је већина у парламенту, а има је председник Вучић са својом партијом. Могу да радим оно што је, према мом мишљењу, најбоље. Истовремено сам на истој линији с председником. У супротном не бих ушла у Владу.

Имајући у виду вашу биографију, ви сте идеалан политички представник Србије као земље која жели да уђе у ЕУ. Да ли је то била Вучићева намера?

– Добро питање… Мислим да је реч о срећној случајности. Добро сарађујемо, обоје смо радохоличари. Србија нема времена за губљење.

Европска унија је проглашени циљ Владе. Шта су препреке?

– Веома сам поносна на то што Србија спада у кандидате који имају највеће изгледе. Али више ме интересују наше реформе. Њих не спроводимо за ЕУ. Ако их не спроведемо пре приступања, ЕУ нам више неће нудити много предности. Многи квалификовани стручњаци напустили би земљу, и обрнуто: ЕУ више неће хвалити Србију као инвестиционо тржиште. Желимо да постанемо чланица која може да допринесе.

Питање Косова је и даље препрека. Како ћете га решити?

– Наша влада је донела неколико храбрих, али непопуларних политичких одлука. Потписали смо и готово потпуно применили Бриселски споразум с Косовом. Насупрот томе, Приштина још није ни почела с тим. На томе сада инсистирамо. Желимо да видимо да и Приштина поштује споразум.

Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу ускоро одлази у историју. Какав је ваш биланс стања?

– Хаг није допринео помирењу. Да је Трибунал био објективан и осудио главне кривце на свим странама, то би и те како користило помирењу. Али то се није десило.

Значи, Трибунал је био непоштен према Србији?

– Мислим да није био уравнотежен, ни објективан. Не бих рекла непоштен. Ни изречене пресуде не доводим у питање, али критикујем чињеницу да неке пресуде нису донете. Више од две трећине осуђених су Срби: то не одражава стварну слику онога шта се догађало у годинама рата.
Да ли су судије уопште дужне да мире? То је посао сваке земље понаособ.
– Напорно радимо на односима са нашим суседима. Односи с Хрватском су и даље веома сложени, с Босном и Херцеговином такође. Али прва председникова посета у региону била је у Сарајеву. На тај начин се миримо.

Тема рата је, међутим, и даље трајно присутна на Балкану.

– Сада ће хашка документација бити предата правосудним органима сваке појединачне земље. Надам се да ће правда у неким случајевима ипак бити могућа. Али, у сваком случају, морамо да се окренемо будућности. То је веома емоционална тема. Трудим се да што мање говорим о томе, зато што се тиме стално отварају нове теме.

Ви сте млада, модерна жена. Србија асоцира на патријархалне структуре. Како мислите да постигнете успех?

– Управо такву слику о Србији желимо да променимо. Ми смо потпуно другачији, земља се свакодневно мења. Узгред буди речено, пет од 21 министра су жене. Оне су, додуше, у мањини, али ипак заузимају важне положаје.

Да ли је ваша хомосексуалност и даље тема?
– Не, више не.

Али, била је.

– Било је критика, али не много. Пре је доживљена као куриозитет. Али и то је прошло већ после првих недељу дана. Онда су се сви усредсредили на мој рад. Да ли сам способна да донесем резултате. Ту поруку желим да пошаљем.