Прочитај ми чланак

СПРЕМНИ ЗА ИЗБОРЕ: ДСС представила програм за Београд

0

„Основна идеја програма Демократске странке Србије за Београд је жеља да град продише. Да продише урбанистички, да продише саобраћајно и еколошки кроз побољшање и појефтињење градског превоза и смањење употребе аутомобила; да продише управно, кроз враћање надлежности градским општинама и веће учешће грађана у доношењу одлука“ рекао је председник ДСС др Милош Јовановић на представљању страначког програма за београдске изборе.

Председник ДСС Милош Јовановић је, говорећи о визији под називом „За Београд који слободно дише“, нагласио да развој Београда мора првенствено да се одвија у ширину, за шта нема никаквих тешкоћа, а не у висину, како се сада ради.

„На тај начин директно се утиче на повећање броја становника у централним градским општинама у којима не постоји одговарајућа инфраструктура за такав раст“ истакао је он.

Говорећи о саобраћају, Јовановић је истакао да су трендови у свим модерним градовима исти и као апсолутни приоритет подразумевају побољшавање јавног превоза и подстицање његовог коришћења.

Потпредседник ДСС Предраг Марсенић рекао је да програм подразумева јефтинији и ефикаснији градски превоз са дугорочном намером да он постане бесплатан. Он је позвао градску власт да одустане од најављење градње гондоле у Београду, наводећи да ће она бити губиташ и без панорамске вредности, јер нема потребне висинске разлике на предвиђеној релацији Ушће – Калемеган.

„Београдска гондола би била дуга километар, са 35 кабина и коштала би 15 милона евра, док ће гондола на Златибору бити дуга 9 километара са 55 кабина, а коштаће неколико милиона евра мање. Уместо београдске гондоле, много је корисније и јефтиније, да се изгради пешачко-бициклистиики мост“ рекао је Марсенић.

Председник градског одбора Велимир Гавриловић је, говорећи о потребним променама у начину управљања Беорадом, рекао да је неопходно увести директне облике непосредне демократије као што су референдум и грађанске иницијативе.

„Желимо да се грађани питају и одлучују шта им је потребно. У том контексту треба размислити о могућности да поједини делови града, попут Миријева, Авале и Бежанијске косе постану општине“, рекао је Гавриловић.

Чланица извршног одбора ДСС Смиљана Стојнић рекла је да је један од приоритета програма озелењавање града и изградња „надземних јавних гаража са зеленим зидовима“.

„Смањићемо број аутомобила на улицама и тротоарима, тако што ћемо превести градске неуређене површине које су намењене изградњи у јавне гараже са зеленим фасадама“, истакла је она.

На представљању је говорила и архитекта Дана Ступар, која је истакла да је „Београд озбиљна историјска престоница и да је нормално да се мења, али да није нормално да Београд постаје непрепознатљив“.