Прочитај ми чланак

„МОМЦИ СЕ НЕ ЗЕЗАЈУ“: Ко су браћа Албанци, сарадници Трампа, који знају српски

0

"Био сам помало изненађен”, кратко је коментирао Ивица Дачић, "иначе прилично елоквентан министар спољних послова Србије", пише Јутарњи лист, опусујући прошлонедељну ситуацију у којој се нашао у Вашингтону, пре сусрета са генералом Хербертом МекМастером, саветником за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа.

Неколико тренутака пре почетка састанка, Дачићу је пришао четрдесетогодишњи мушкарац, поверљив МекМастеров сарадник, пружио руку и представио се на квалитетном српском: „Добар дан, ја сам са Косова и зовем се Иљи Бајрактари“.

Који минут после тога започео је састанак шефова дипломатије земаља Западног Балкана, Албаније, БиХ, Косова, Македоније, Црне Горе и Србије, с МекМастером, одакле је касније послат званичан извештај према којем се „разговарало о томе како САД и земље Западног Балкана могу да продубе и прошире координисане напоре у промовисању мира, просперитета и владавине закона у регији, укључујући и супротстављање изазовима као што су корупција или организовани криминал“. За то време је, пише „Јутарњи“, Дачић код сарадника покушавао да сазна ко је мистериозни Албанац који седи поред Трамповог саветника за националну безбедност.

Када се вратио у Београд, Ивица Дачић је препричао новинарима догађај и рекао „Сада је јасно зашто Америка води такву политику“.

Избеглице са Косова

Била је то алузија, како пише Јутарњи лист, на чињеницу да се двојица мистериозних мушкараца налазе иза Трампове одлуке да не мења досадашњу америчку политику на Балкану, а камоли повуче признање Косова. Алузија се односила на браћу Иљбера и Иљу Бајрактарија, некадашње косовске избеглице, који су се, као у холивудском филмском сценарију, попели на изузетно високе положаје у безбедоносно-обрамбеним структурама Сједињених Америчких Држава.

Њихова прича започела је 1999. када је НАТО бомбардовао Србију. Међу хиљадама избеглица у Македонији налазио се и Иљбер Бајрактари, који је у то време радио као водич за америчку ТВ станицу АБЦ. Неколико месеци након бомбардовања, Бајрактари је добио америчку избегличку визу и стигао у Вашингтон, где је месецима становао код АБЦ-јевих новинара са којима је радио на Косову.

– Нисам желео да будем избеглица, јер сам радохоличар и зато ми је одговарала Америка, у којој се ради много више него у Европи. Али најприје сам морао да завршим факултет, пријавио сам се на Принсетон и прошао сам тестирање – испричао је 2008. у интервјуу за „Војс оф Америка“, једном од ретких јавних наступа.

Пенс их представио Тачију

Тако је започела каријера Иљберија Бајрактарија, који је дипломирао на Принсетону, запослио се у америчкој администрацији и 2008. радио у Ираку са бившим директором ЦИА Давидом Петреусом, а сада је виши директор за политику у Савету за националну безбедност САД. У међувремену у САД је стигао старији брат Иљи, који је дипломирао на Харвардовој школи (Харвард’с Кеннедy Сцхоол оф Говернмент) потом ушао у обавештајну заједницу, где је био задужен за политику према Авганистану и Индији, а након тога, постао члан саветничке екипе генерала Мартина Демпсија, заповедника Заједничког стожера Оружаних снага САД. У међувремену, браћа Бајрактари су 2004. постали амерички држављани.

Приликом недавне турнеје потпредседника САД Мајка Пенса балканским државама пратила су га браћа Бајрактари, које је, према медијским извештајима, Пенс на посебан начин представљао, посебно Хашиму Тачију, речима како је „срећан јер има прилику да обавестити лидере Косова да у Белој кући седе два човека пореклом са тог подручја“.

Утицајан двојац

У ствари, још 2016. године браћа Бајрактари су у појединим медијима описивани као изузетно утицајан двојац за време Обамине владавине. Тако је Карл Вог, који је био виши саветник за питања националне безбедности у Обаминој администрацији изјавио како „никад још није чуо да два брата имају такав утицај иза сцене у Пентагону, попут њих двојице“. Описано је како је Иљи Бајрактари редовно је пратио министра обране Аштона Картера приликом иностраних путовања и учествовао на службеним састанцима. Иљи Бајрактари био је задужен за спољнополитичке операције које је водио Пентагон на подручју Ирана и Ирака, а учествовао је и на изради нуклеарног споразума са властима у Техерану. У изјави за Медиум.цом рекао је како је његов „посао да се реализирају визије најважнијих Обаминих сарадника“.

Мање од четири месеца касније, Доналд Трамп је постао председник САД. Већина демократских кадрова напустила је државну службу и отишла из Вашингтона, а слична судбина чекала је Иљија и Иљбера Бајрактарија. Али у фебруару је дошло до првог великог скандала у Трамповој администрацији, који је, посредно, помогао браћи.

„Чувар улаза“ и амерички патриота

Доналд Трамп је 20. фебруара именовао генерала Х. Р. МекМастера за новог саветника за националну безбедност, што је постало најосетљивије место у администрацији након одласка Мајкла Флина због илегалних контаката са руским амбасадором. Када је Херберт Рејмонд Мекмастер постао Трампов саветник, одлучио је да задржи низ Картерових сарадника, и тако је бившим Обаминим сарадницима омогућио останак у администрацији. У новом распореду снага, Иљи је постао један од најповерљивијих МекМастерових сарадника, којег остали службеници описују као „чувара улаза“ (гатекеепер) саветника за националну безбедност, што је положај попут шефа одсека који прегледа све пристигле захтеве и одлучује које ће проследити МекМастеру.

– Илијијева прича показује шта Америку чини великом. Он је амерички партиота и била је част радити са њим, јер утеловљује амерички дух, а много тога је направио у Министарству обране и то као ванстраначки стручњак – испричао је Колин Кал, који је био саветник за националну безбедност Џоа Бајдена, бившег потпредседника САД.

Али МекМастерова одлука о задржавању Обамине екипе наљутила је радикалне десничаре у Трамповој администрацији. Пре свих Стива Банона, који је као вођа изборне кампање имао најважнију улогу у Трамповој победи, али је у августу ове године смењен, јер се непрестано сукобљавао са већином сарадника америчког председника.

„Момци се не зезају“

Само што је Бенон оснивач и шеф утицајног десничарског портала „Брајбарт“, где је, одмах након одласка из Беле куће, прогласио МекМастера одговорним за оставку пуковника Дерека Харвија, који је морао да напусти Веће за националну безбедност. Харви је, такође, тврдолинијаш и огорчени противник договора с Ираном, због чега се – како су „добро упућени извори“ потврдили за „Брајбарт“ (читај: Бенон) – замерио МекМастеру и екипи из Пентагона, који не желе нову конфронтацију с иранским режимом. А у „Брајбартовом“ чланку важну улогу добио је Иљи Бајрактари.

Харви је запретио да ће Бенону испричати ко је тражио његову оставку, на шта га је Иљи Бајрактари упозорио да то није паметно, објавио је Бенонов портал. После два дана, Дерек Харви је добио отказ, због чега је на Беноновом порталу уследила оптужба против МекМастерове екипе: „Ови момци се не зезају већ желе да свет изгледа како то они желе и покушавају да присиле Трампа да им се приклони“.