Прочитај ми чланак

МИСТЕРИЈА У мају је у Бугарској заплењено 213.000 биткоина, који сад вреде…

0

Неколико сајтова који прате криптовалуте објавило је вест да Бугарска "лежи" на чак три милијарде долара у заплењеним биткоинима. Како наводе, низ рација бугарске полиције у мају ове године довео је до заплене преко 213.000 биткоина. У том тренутку, заплена је вредела око 500 милиона долара, али како је цене биткоина расла, достигла је невероватних 3,2 милијарде долара, односно готово четвртину бугарског националног дуга.

Европске власти су 19. маја објавиле су да су у сарадњи са бугарским властима успешно завршиле операцију ПРАТКА/ВИРУС у области сајбер криминала. У саопштењу на сајту СЕЛЕЦ-а (Соутхеаст Еуропеан Лаw Енфорцемент Центер, односно Центар за спровођење закона у југоисточној Европи) наводи се да је заједничка операција резултирала одузимањем 213.519 биткоина.

Такође, наводи се да су заплењени биткоини одузети од криминалне групе коју чине бугарски држављани са везама у Македонији, Грчкој, Румунији и Србији, а који су оптужени за врбовање корумпираних цариника у свим поменутим земљама у циљу инфилтрирања вируса у компјутерске системе царина. Вирус је требало да омогући хакерима да заобиђу све процедуре и заврше превоз својих производа преко границе тако да изгледа да је терет већ проверен и прошао царину, иако није.

Бугарске власти су, пише даље у саопштењу овог тела чији је члан и Србија, претресле чак 100 адреса, осумњичених и возила.

– Велика количина новца је заплењена, као и уређаји за комуникацију, таблети, компјутери, банковна документа… Ухапшено је у пет бугарских цариника, а штета за царину те земље је процењена на 10 милиона лева. У виртуелним новчаницима осумњичених до сада је пронађно 213.519 биткоина. Осумњичени су користили биткоине као начин за штедњу и склањање новца, јер га је тешко пратити – пише у саопштењу СЕЛЕЦ-а (бивши СЕЦИ – Соутхеаст Еуропеан Цооперативе Инитиативе).

У тренутку хапшења, биткоин је вредео 2.354 долара, али од тада до данас вредност криптовалуте је скочила „до неба“. Према тренутним проценама, вредност заплене прелази три милијарде долара. Бугарске власти недавно су одбиле да објаве више детаља о заплењеним биткоинима, објашњавајући да је реч о захтеву за „конкретним информацијама из истраге кривичног поступка“.

Да ли је заплене уопште било?

Бугарски медији пренели су да је Иван Гешев, шеф канцеларије специјалног тужиоца, демантовао да су бугарско тужилаштво и МУП одузели биткоине. Према његовој изјави од 8. децембра, бугарске власти су заплену извршиле за СЕЛЕЦ, организацију 12 држава чланица (међу којима је и Србија), која пружа подршку у борби против организованог криминала, посебно националним полицијама и царинским службама.

– Специјално тужилаштво нема надлежност да конфискује. Случај се налази код специјалног тужиоца, ту су експерти, компјутерски и други, укључујући и оне који долазе да помогну из САД. Оптужница ће бити састављена у најскорије време – рекао је Гешев, а преносе Новините.

Бугарска је добила значајну пажњу медија специјализованих за криптовалуте током последњих неколико дана због извештаја у којима се наводи да су тамошње власти покренуле циљане рације против размене криптовалута у целој земљи. Међутим, специјализовани сајт неwс.Битцоин.цом пише да то вероватно није тачно, јер су банке саме донеле одлуке о обустави размене криптовалута.

У саопштењу које је Фибанк објавио стоји да „велики број кореспондентних банака као што су ЈП Морган Чејс, Комерзбанк и низ других са којима Фибанк сарађује, одбијају да прихвате трансакције за продају криптовалута“. Наводи се да из тог разлога и Фибанк не може да настави да пружа услуге крипто-трговацима.

Један извор тврди да су УББ (Уједињена бугарска банка) и Прва инвестициона банка (Фибанк) током последња два дана донеле одлуку да затворе платформе за размену криптовалута.