Прочитај ми чланак

КАПИТАЛИЗАМ БЕЗ ДУШЕ: После боловања лаборанткиња враћена у каменолом

0

Данка Симић, супруга председника синдиката у Равнаји, поново премештена на тежак физички рад После боловања лаборанткиња враћена у каменолом. Овог пута уместо камења, Симићевој наређено да скупља гуме, каишеве и други отпад.

Када се јуче, после неколико дана боловања због упале бешике вратила у фабрику Равнаја у Малом Зворнику на посао, Данка Симић поново је пребачена на рад у каменолом, овога пута не да избацује камење, већ да скупља отпад, каишеве, гуме.

Осим ње на то место нико други од радника није распоређен.

Прошле среде писали смо о случају Данке Симић која је, због супруга Миленка који се као председник синдиката у истој фабрици побунио против кашњења плата и неисплаћивања доприноса, кажњена тако што је најпре са места лаборанта премештена на место чистачице, а потом и на рад у каменолому.

Истог дана када је текст објављен Данки је речено да се враћа на место чистачице. У међувремену алармирана је и инспекција рада која је у четвртак отишла у ванредни инспекцијски надзор. Данка је због проблема са бешиком 30. новембра отворила боловање на ком је остала до 6. децембра. Наредног дана се вратила на посао, али је није чекало место чистачице – већ је поново враћена у каменолом.

Торлаковић: Пишемо притужбу повереници и инспекцији

Председник Самосталног синдиката грађевинарства Саша Торлаковић каже за Данас да ће они као синдикат учинити све што могу, све што им закон дозвољава.
– Прикупљамо комплетну документацију и пишемо притужбу коју ћемо проследити повереници за родну равноправност Бранкици Јанковић и подносимо захтев инспекцији поводом мобинга над Данком. Ово није први пут, већ смо подносили захтев због исте ствари када је био у питању Миленко Симић – истиче Торлаковић. Синдикат је прошле недеље већ писао овим поводом Маји Гојковић, Ани Брнабић, Зорани Михајловић, Зорану Ђорђевићу и повереници Бранкици Јанковић.

– Директор јој је преко управника каменолома наредио да иде у каменолом и да тамо сакупља отпадне каишеве, гуме, све од отпада што има. Није јој се обратио лично. Не знамо више шта да радимо, тај посао у каменолому тежак је и за мушкарце, а од када сам ја у фабрици од 1982. никада ниједна жена није била на таквом радном месту – прича за Данас Данкин супруг Миленко Симић.

Он каже да је Данки осим радног места промењено и радно време, као чистачица радила је од 9 до 17 часова, сада од шест до 14 часова.

– Сви радници који раде смену од шест сати, у 14 часова су већ на изласку из фабрике. Међутим, Данки кључеве од просторије у којој се пресвлачи не дају пре 14 часова, тако да остаје последња. Сви изађу раније, а њој тек у два откључавају канцеларију да се пресвуче. То раде јер знају да ће да јој оде аутобус – каже Симић, који са породицом живи у селу близу Љубовије.

Директор Равнаје Александар Савановић нам јуче није одговорио на питање да ли је тачно да је Симићева поново пребачена у каменолом и да ли јој је дозвољено да улази у просторије фабрике осим у време паузе за доручак.

Прошле недеље када смо од директора Равнаје затражили одговор због чега је Данка у каменолому, Савановић нам је рекао да су „радници распоређени на радна места која према потребама и захтевима посла захтева процес производње, а све у складу са стручном спремом и личним компетенцијама сваког понаособ.“

Данка Симић је по струци грађевински техничар и од 1986. ради у Равнаји, коју је пре шест година приватизовала компанија МБА Миљковић. Све до маја 2014. када је директор шаље на „чекање“, да седи код куће и прима 60 одсто од плате, Данка Симић је радила као лаборанткиња.

– За то време, уместо мене, на место лаборанта постављају другу жену и мене зову на посао септембра 2015. Директор ме је послао на рад код другог послодавца, у фирму „Ратко Митровић“ и то на мању плату, мимо закона – причала нам у септембру Данка Симић. После раскида уговора са „другим послодавцем“ добила је уговор чистачице за плату мању од минималне.

 

Инспекција погледала папире, није разговарала са Симићевом

У Министарству рада јуче су Данас у одговорили да је 30. новембра инспектор рада из Шапца извршио ванредни надзор у Равнаји, у радној јединици „Каменолом“, у простору за утовар и дробљење камена, „где је затечено укупно осам запослених“.

„Приликом извршеног надзора на раду није затечена Данка Симић, а по изјави директора Александра Савановића, она је тог дана долазила на посао, на послу је била до доручка, а затим је обавестила да има заказан лекарски преглед. По повратку са лекарског прегледа, донела је потврду о привременој спречености за рад, од 30.11.2017. године. Увидом инспектора рада у персонални досије Данке Симић, утврђено је да је према закљученом уговору о раду од 01. децембра 2014. обављала послове „лаборант“. Анексом наведеног уговора о раду од 29. септембра 2015. године запослена је упућена код другог послодавца МБА “Ратко Митровић“, почев од 01. октобра 2015. године. Уз писану сагласност од 16. септембра 2016. године, Данка Симић је привремено премештена код наведеног послодавца дуже од годину дана. Решењем јој је одређено мировање радног односа код послодавца „Равнаја“, Мали Зворник, а у решењу је наведено да се запослена враћа на послове на којима је радила до почетка мировања радног односа, односно на послове лаборанта.

Инспектор рада је извршио увид у пријаву на обавезно социјално осигурање за Данку Симић и утврдио да је пријава извршена према за послове лаборант, а почетак пријаве осигурања код послодавца „Равнаја“, Мали Зворник је од дана 01. марта 2017. године.

Приликом надзора је извршен и увид у понуду за закључење анекса уговора о раду од 07. марта 2017. године, и утврђено је да је запосленој остављен рок од осам дана да се изјасни на понуду. Уз понуду Данки Симић је достављен анекс уговора о раду којим се распоређује на послове „помоћни радник“. У анексу уговора је наведен опис послова помоћног радника. Запослена је прихватила понуђени анекс што је потврдила својим потписом, а како је у понуди и наведено запослена је имала право да ако прихвати понуду за закључење анекса исти оспорава у судском поступку, а што запослена Данка Симић није учинила.

Послови помоћног радника према Правилнику о систематизацији послодавца су следећи: чисти постројења од просутог материјала, преноси делове до машине за време поправки, чисти сита, решетке, силосе креча, вагоне, уклања ситније комаде камена испред радних машина, рашчишћава терен и помаже радницима одржавања приликом интервенција.

Напомињемо, да инспекција рада није вршила надзор из области безбедности и здравља на раду, с обзиром да се ради о експлоатацији камена за коју је надлежна рударска инспекција, а не инспекција рада. Данка Симић је била привремено спречена за рад од 30. новембра до 08. децембра, када се вратила на послове помоћног радника.“