Прочитај ми чланак

ДРОГА ЗА „СУПЕР-РАТНИКЕ“ пролази кроз Србију

0

У прошлонедељној акцији српске и македонске полиције у Тетову заплењено је 300 кг синтетичке дроге познате као "каптагон", а коју најчешће користе ратници ИД.

Хемијска храброст, џихад дрога, „каптагон“ – све су то жаргонски називи за синтеичку дрогу којој творци стално мењају хемијски састав, јавља РТС.

pixabay.com

Доктор Милан Зарубица, који је недавно ухапшен у Македонији, био је најбољи у томе, зато и најтраженији у круговима кријумчара и преподаваца „каптагона“.

– Ова акција је светских размера зато што смо спречили да доктор Зарубица произведе више таквих лабораторија, формира мрежу лабораторија како овде, тако у Турској и Блиском истоку. ‘Каптагон’, односно синтетичка дрога је присутна како у свету тако и код нас. Размере и капацитете схватите, како је популарнији свету, тако ће бити популаран и код нас – каже Дејан Миленковић, начелник Одељења УКП.

„Каптагон“ заправо није нова дрога. Још шездесетих година се користио као лек за нарколепсију. Данас се доводи у везу са тероризмом. Медији су преносили да је пронађен код одговорних за нападе у Паризу и Тунису.

-Зову је још и дрога за супер-ратнике зато је она толико интересантна посебно на Блиском и Средњем истоку где се мисли да подиже борбеност, храброст, побољшава будност, смањује апетит и умор, а заправо код акутних предозирања неким мањим или средњим дозама долази до екстремне агитираности, агресивног и суицидалног понашања, грчева мишића, убрзаног срчаног рада и повишеног притиска- објашњава Славица Вучинић, начелница Националног центра за контролу тровања ВМА.

„Каптагон“ брзо развија физичку и психичку зависност али и хроничне психијатриске поремећаје – психозу, агресију.

– Све терористичке организације користе наркотике пре свега за своје финансирање и својих противзаконитих делатности а са друге стране употребљавају их за своје припаднике нарочито пре њиховог ангажовања за извршење сложених терористичких напада, нарочито самоубилачких напада – каже Милан Мијалковски, пензионисани професор Факултета за безбедност.

– Србија је сада на тој траси кретања, проласка синтетике, нисмо ту да кажем у производном процесу, за производњу се проналазе државе где могу да се инсталирају такве лабораторије – каже Дејан Миленковић.

Сумња се да производња ове дроге цвета у Бугарској, Чешкој, Мађарској, Пољској и Румунији и да се Блиски исток снабдева „каптагоном“ управо из тих лабораторија.