Прочитај ми чланак

ШУТАНОВАЦ: За изборе су потребне лева и десна колона опозиције које ће сарађивати

0

"Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака. Реч је о измишљеној афери.

Грађани и не знају због чега сам имао поступак, као што не знају да се огромна површина на Врачару још води као пољопривредно земљиште, што није моја кривица већ катастра. Немам ту никакав нити правни нити морални проблем, али очигледно је да то мора да се појасни. С друге стране, још је Ђинђић говорио да жели људе у опозицији које напада РТС, а не хвали“, каже за Данас Драган Шутановац, председник ДС, одговарајући на питање како ће баласт афере пашњак утицати на кампању демократа, јер је она, без обзира на позитиван судски исход по њега, остала тема у јавности и једна је од првих асоцијација на његово име.

Како каже, Председништво ће у догледно време донети одлуку ко ће бити кандидат ДС за градоначелника Београда.

* Јасно је да једне опозиционе колоне пред изборе у Београду неће бити. Размишљате ли о коалицијама после избора?

– Ми нисмо затворили врата, отворени смо и даље за предизборну коалицију. Логично је да на овим изборима наступамо у програмској коалицији. Већ више месеци говорим да је у Београду потребно направити две колоне које поред понуде решења за проблеме грађана треба да имају и идеолошки предзнак. Једна да буде центар-лево, социјалдемократска коју би водила ДС и друга центар-десно или народњачки блок који би гађао бивше ДСС гласаче. Отворени смо и за ПСГ, СДС, Нову, са којима делимо исти вредносни систем.

* Покрет, односно Јанковић, међутим разговара са Драганом Ђиласом.

– Морам да признам да нисам најбоље разумео због чега је Покрет донео одлуку да се уврсти у народњачку коалицију са Јеремићем. За људе у Покрету, као ни за њихове бираче, ни Јеремић ни Ђилас нису природни коалициони партнери. Али они ће доносити своје одлуке.

* Ако те две колоне пређу цензус, морају да сарађују после избора не би ли сменили власт, ако буде могуће. Да ли ћете у коалицију са том народњачком колоном?

– Апсолутно смо спремни да направимо постизборну коалицију како бисмо отерали штеточинску власт која свакодневно уништава Београд. Инсистираћемо на програму и испуњењу обећања која ћемо врло прецизно дати у кампањи. Та коалиција не сме да буде скуп страначких интереса, већ мора да сублимира интересе грађана. Дакле, нећемо инсистирати ни на једној позицији у граду, али хоћемо на испуњењу обећања које ћемо дати грађанима.

* Значи спремни сте да ваши одборници у Скупштини гласају за Ђиласа као градоначелника?

– Исувише је рано да причамо о било ком кандидату било које групације. Још не знамо ни ко се све кандидује.

* За неког ко се 20 година бави политиком прилично сте необавештени о томе да ће се Ђилас кандидовати. Или мислите да неће?

– Своја политичка знања не базирам на осећају из стомака, него на информацијама. И немам јасну информацију да ће то да се деси.

* Рекли сте да опозицији крвна зрнца броји неко ко је седео код Вучића на канабету. Јесте ли ту мислили на Ђиласа?

– Мислим на све оне који у данима за нама покушавали да ДС доведу у везу са СНС. Тај талас је кренуо када је ДС рекла да је спремила измене постојећег Устава у домену правосуђа, што је само у интересу грађана, јер да је правосуђе независно, Вучић не би могао да злоупотребљава институције и државу зарад остварења личних интереса. ДС није имала намеру да води дијалог са СНС, али се од тада вештом манипулацијом створила атмосфера да ми имамо нешто са напредњацима. У мом мандату смо искључили одборнике који су примера ради у Крагујевцу подржали кредит за ребаланс буџета града. А у мандату неких других председника ДС је на локалу била у коалицији са СНС.

* Да ли сте вратили дуг Ђиласу?

– Не, ДС још није вратила тај дуг који се нажалост неким делом увећава због високих камата. Дуг је из времена доста пре него што сам постао председник странке. У зависности од прилива средстава он се смањује, али такав је да ће нам требати још времена да га коначно регулишемо. Данас се одговорније односимо према страначким финансијама и планирамо за будућност.

* Хоће ли та чињеница имати утицај на предизборне и постизборне разговоре?

– Не. Она нема утицај на наш однос према било коме па и Ђиласу у политичком смислу. Она у доброј мери последње две-три године онемогућава квалитетан рад ДС на територији целе Србије, не само Београда. Чињеница да ДС дугује свом бившем председнику је за мене доста необична и неприхватљива. Али очигледно је да многи који су се афирмисали захваљујући ДС не сматрају да дугују странци. Они који су напустили странку сматрају да она дугује њима, што је феномен, па би још да управљају са ДС.

* Мислите ли да је у дешавања у ПСГ укључена домаћа служба, како то каже Бојан Пајтић и имплицира Јанковић у интервјуу Недељнику?

– Не мислим да академик Теодоровић, судија Ивошевић, Никола Којо, Кристина Ковач, Бане Трифуновић, Биљана Лукић, Тања Војтеховски и остали из Апела 100, који нису приступили или су напустили Покрет, имају везе са било каквом службом. Ипак, теорије завере и „балкански шпијуни” су и даље присутни у нашој јавности.

* На чему базирате оптимизам да је СНС у Београду победив?

– Ово је најлошија власт од 2000. која води град. Верујем да су тога свесни и грађани. Видите да и Вучић и остали троше огромну енергију да замаскирају неспособност, корупцију и криминал које спроводе разни њихови Весићи и Мали. Ова власт је зрела за смену. Да којим случајем ПСГ није одједном прекинуо сарадњу са ДС, данас бих слободно могао да кажем да ћемо победити у Београду. Сада могу да кажем да ће бити тешко и то зависи од тога да ли ће сви грађани који нису задовољни овом влашћу изаћи на изборе. Утолико је стање у Покрету и мене забринуло имајући у виду да то може да доведе до тога да одређени људи који не симпатишу ову власт под изговором “сви сте исти” апстинирају.

* Какав резултат очекује на београдским изборима? Можда бољи од оног на председничким са Сашом Јанковићем?

– Сачекаћемо неколико дана и видети како ДС стоји у четири општине у Србији па ћемо моћи да процењујемо и могућност резултата у Београду.

* Праве ли сви грађани Београда разлику између вас, Ђиласа, Шапића?

– Ту долазимо до суштине. Ми сматрамо да избор градоначелника није избор за првог комуналца. Градоначелник мора да има јасан и прецизан вредносни систем, да је јасно политички опредељен у односу на проблеме које Србија има. Не може Београд, који мора да буде отворени град, да води неко ко је хомофоб и затворен. То је суштина. У градским службама постоји велики број стручних људи који могу да воде град уколико им политичари отворе простор за то. ДС то зна да ради. Грађани треба да знају којег је опредељења градоначелник. Да ли је социјалдемократа, десничар, да ли је за европске интеграције или не, да ли уважава права свих без обзира на њихово лично, сексуално или било које друго опредељење, какав однос има према култури….

* Знају ли бирачи да Шапић или Ђилас нису више у ДС и шта ако дође до погрешних гласова?

– Многи грађани не знају ни да Борис Тадић није у ДС. Од 2012. на свим изборима је било таквих гласова. Дешавало ми се да ми људи приђу у кампањи и кажу: ”За тебе смо. Гласаћемо за Бориса Тадића.” То јесте замка и за нас, али ДС постоји 27 година и има утемељење међу грађанима и људи знају да само ДС може да победи СНС, а да су све остало приче кратког даха.

* Председник Србије је недавно рекао да ће када дође тај тренутак имати храбрости да усмери Србију ка ЕУ, упркос јаком руском утицају. Да ли му верујете када то каже и јесте ли спремни да га у томе подржите?

– ДС је настала на тежњи да Србија уђе у ЕУ. Не знам шта је мислио Вучић, јер свако рационално објашњење онога што он говори се на крају заврши на томе да он уради супротно. Вучић јесте на раскрсници, али ми не смемо да дозволимо да Србија постане талац његових неиспуњених обећања према Истоку и Западу. Србија не сме да пропада јер је на њеном челу човек који је политички и спољнополитички дезоријентисан. Скоро цела влада му је оријентисана ка Истоку, а он даје изјаве да је посвећен ЕУ интеграцијама. Док не чујем конкретну ствар, а за нас је то статус базе у Нишу, немам уверење да је он искрени европејац. Ми сматрамо да је неприхватљиво да било чија база у Србији добије екстериторијалност. Притом радници те базе и данас имају дипломатски статус преко њихове амбасаде. На тој одлуци ће се трасирати политички курс Србије.

* На друштвеним мрежама је тема ваш одлазак на журку листа Ало. Откуд ви тамо?

– Позвао ме је уредник са којим имам коректне односе.

* Без обзира на све што је објављено о вама?

– И с обзиром на то. Нисам кукавица и немам проблем да било кога погледам у очи јер знам да сам све што сам радио урадио исправно и са моралне и са правне стране, а они који су писали су сами одговорни за то, прво пред самим собом. Заиста нисам очекивао да ће то изазвати толику пажњу на мрежама, поготово што гостовање бившег председника ДС у “Тешкој речи” на Пинку није изазвало толико интересовање. Седео сам са новинарима, а не са било ким другим. Истина је да ми је било много лепше на промоцији књиге “Нећу да ћутим” у издању Нове економије и Биљане Степановић, али посао политичара често није да ради само ствари које воли.

* На којим темама ћете инсистирати у кампањи?

– Инсистираћемо на комуналним проблемима који се односе на стање града, питање саобраћаја, чистоћи… Култура ће нам бити посебан сегмент на којем ћемо радити имајући у виду да ДС није испунила оно што се очекивало и што је било природно да учини. И социјална питања ће бити важна, јер су основа програма социјалдемократских странака па и ДС. Ту спремамо пакет понуде за грађане од младих брачних парова, људи који имају децу у вртићима, ђаке, а посебну пажњу ћемо посветити комуналној полицији.