Прочитај ми чланак

НАТО ВЕЗА: Премијер Грчке, Румуније и Бугарске о европском путу Србије

0

Србија не може више бити изван европске породице под условом да већина становништа жели да буде део ЕУ, изјавио је данас грчки премијер Алексис Ципрас на конференцији за новинаре после састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијерима Буграске и Румуније

– Ми верујемо да би ЕУ требало врло ускоро да исправи велику грешку која своје корене вуче из тога на који начин се Европа односила према Балкану до сада. Било је познато да је Балкан ризично подручје. Србија не може више да буде изван европске породице, под условом да већина становништва жели да буде у ЕУ – рекао је Ципрас.

Фотографија преузета са веб портала председник.рс

Говорећи о данашњем скупу, Ципрас је подсетио да такви састанци сада постају институција која је конструктивна и инспиративна за будућу перспективу земаља Балкана и додао да има велику симболичну важност.

Почело је, подсећа Ципрас, као трипартитни састанак у Солуну, а онда је уследио састанак у Варни коме су присуствовале четири земље.

– Ми не можемо да чекамо да нам министар неке друге велике силе каже шта треба да радимо, да нас узме за руку и покаже. Морамо да сарађујемо и да имамо сопстевну иницијативу, као и да промовишемо мир и стабилност у региону – рекао је Ципрас и истакао да Србија, Грчка, Бугарска и Румунија треба блиско да сарађују.

Председавање Бугарске ЕУ Ципрас види као прилику за цео Балкан да промовише заједничке идеје и уверења.

– Ми смо добили прилику да у Софији 2018.године оживимо план из Солуна који мора да се заснива и на заједницкој визији за нашу будућност. Поздрављам предлог Бојка Борисова да се организује самит ЕУ и Западног Балкана који ће послати поруку да ће бугарско председавање бити председавање Балкана – истакао је грчки премијер.

Он је рекао да жели да се сва четворица убудуће чешће састају, али истовремено и са суседима, да се са њима разговара о проблемима, без обзира колико они бил тешки.

Каже да је потребно да се праве добросуседски односи и да узму судбину у своје руке.

Приметивши да се западни свет данас суочава са токовима миграција и да неке земље позивају на повратак национализма, изградњу зидова, што је, каже, нека логика хладног рата, Ципрас каже да би то било катастрофално за будућност.

– Верујем да само путем сарадње, солидарности, постовањем међународног права и међународних уговора можемо да остваримо просперитет – рекао је он.

Ципрас је рекао да је на састанку било речи о инфраструктурним пројектима, те да је било речи о енергетици.

Ципрас је као пројекте од изутезетног значаја иназначио железничко повезивање све четрир земље. Он је пдовузкао важност пруге Солун -Београд и њену модернизацију, као и даље повезивање са Софијоим, акли такјође и жележничко повезиовање Солуна и Александропоља са Варном, и даље са Румунијом…

Како је рекао сви п’ројекти о којима су причали дорпинеће већој економској сарадњи и на бољитак свих земаља.

Он је додао да је ово и пилот пројекат који показује ЕУ да земље кандидати и чланице могу да одлучују по сопстевном нахођењу о начинима о којима ће сарађивати и полагати темеље за своју будућност.

Ципрас је рекао и да се сопственом иницијативом граби будућност и брине о грађанима.

Како је рекао конфликти не воде никуда и пут ка бољој будудхцност је сарадња, међусобно поштовање, заједнички рад и сарадња.

– То је порука коју треба да упутимо и сматрам да ће она бити саслушана од наших партнера у ЕУ – рекао је премијер Грчке.

Премијер Румуније Михаиј Тудосе изјавио је данас у Београду да су и Румунија и Бугарска и Грчка опредељене да Србији помогну и олакшају јој пут у Евопску унију, те поручио да је њен улазак у Унију „само формалност“.

Говорећи о европским интеграцијама Србије, Тудосе је рекао да су границе Србије са ЕУ границе са Грчком, Бугарском и Румунијом, а да се интеграција остварује кроз заједничке инфраструктурне пројекте, културну сарадњу која већ постоји са тим земљама.

У том смислу, рекао је да је улазак Србије у ЕУ само формалност, а све три земље, као чланице ЕУ, опредељене су да помогну Србији колико могу.

– Да олакшамо пут, помогнемо и усмеримо Србију како би се створио званичан статус Србије као члана Уније – рекао је Тudose.

Он је похвалио иницијативу за одржавање састанака Савета за сарадњу Србије, Бугарске, Румуније и Грчке.

– Ове четири земље имају проблеме, а наравно не постоји проблем који се не може решити, за сваки постоји више решења, а овакав скуп је користан да ускладимо решења и пронађемо заједничко – рекао је Тудосе.

Пренео је да су председник Србије и премијери три земље констатовали да је потребно да се организује састанак министара инфраструктуре, енергетике, спољних и унутрашњих послова.

Прихваћен је, каже, и позив да се одржи сатанак одржи почетком марта у Букурешту, а онда у мају поново у Грчкој.

Премијер Бугарске Бојко Борисов изјавио је данас у Београду да Балкан није само географски део Европе, већ неотуђиви део европске идеје и поручио ЕУ да са Србијом, Румунијом, Грчком и Бугарском има безбеднан и предвидљив Балкан који неће правити проблеме.

Он је подвукао да лидери балкански земаља одлучили да се фокусирају на инфраструктурне пројекте.

– Не желимио превисоке роминг тарифе, морамо да будемо у стању да обезбедимо интернет који ће нас повезати… Сада је тренутак да оставримо повезаност и одлучили смо се да се фокусирамо на инфраструктурне пројекте, јер они нису ружични, већ прагмачини – рекао је Борисов.

Он је приметио да је састанак представника ове четири земље много лакше водити него састанак од пре неколико дана у оквиру Западног Балкана.

Балкан је, навео је Борисов, место са пуно истоије, сукоба и крвопролића, а 130 година касније поново разговарамо о томе како да организујемо Балкан како би људи могли боље да живе.

Пренео је да је своје саговорнике обавестио о састанку са колегема са Западног Балкана и шта се ради на пројектима транспортних коридора 8 и 10, који, каже, показују ЕУ да Балкан није само географски део Европе, већ да смо неотуђиви део европске идеје.

– Сви заједно морамо да избегавамо да ставрамо проблеме, да покажемо мудрост, да смо извукли и научили поуке из прошлости – рекао је Борисов.

Како је рекао, оптимиста је да ће и земље Балкана које још нису у ЕУ, остварити напредак на европском путу, јер европске интеграције нема алтернативу.

– То је зацртан пут. Имали смо бројне сукобе и ратове у региону, али сада смо на прекретници, јер у овом тренутку велике слие имају интересе на Балкану и свака од тих сила је успела да да постигне одређени утицај у нашим земљима – рекао је Борисов.

Борисов је ЕУ поручио да са Србијом, Румунијом, Грчком и Бугарском имају безбеднан и предвидљив Балкан који неће правити проблеме.

– Желимо да поштујемо све захтеве које европска демократија тражи, владавина права, слобода говора и изражавања, као и више плате и приходе грађана и зато желимо да привучемо инвестиције – рекао је Борисов.

– Наше пријатељсвто није уперено ни против кога, против Русије, Турске, САД или ЕУ, само зелимо да привучемо инвестиције, да можемо да градимо инфраструктуру, јер тамо где се инфраструктура гради, нема рата – рекао је Борисов.