Прочитај ми чланак

ХОЈТ ЈИ: Све што сам говорио јесте политика САД и о њој се одлучује у Вашингтону

0

Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји је изјавио у интервјуу за Н1 Сарајево да је интерес Америке у региону да се земљама помогне да се приближе свом циљу – просперитету, демократској, стабилној будућности и интегрисању са остатком Европе.

„Интерес је да земље региона имају што бољу тржишну економију, са шансама за све грађана региона, посебно за младе“, поручио је Хојт Брајан Ји.

Говорећи о поруци коју је изрекао у Београду, о седењу Србије „на две столице“, Хојт Брајан Ји је рекао да земље које желе да постану чланице Европске уније, НАТО или било које друге међународне организације, морају убедити лидере и чланове тих организација да су заиста посвећене томе да им се придруже.

„Мој савет било којој земљи би био да донесу стратешку одлуку да ли ће се придружити, то је суверено право сваке земље. А кад се одлука о придружењу донесе, да учине све што је могуће да убеде оне који треба да одлуче о томе да су спремни да задовоље све неопходне услове“, рекао је он.

Хојт Брајан Ји објашњава да све што је говорио на конференцији у Београду јесте рефлексија америчке политике.

„О њој не одлучују појединачне дипломате, о њој се одлучује у Вашнгтону. У овом случају америчка влада чврсто подржава аспирације Србије ка Европској унији“, објашњава он.

Према његовим речима, САД имају интерес да Србија настави да иде ка Западу и Европи и додаје да желе да помогну Србији на том путу.

„То нису само речи, то су наши програми помоћи, то су партнерства са Србијом. Дакле, не само морална подршка, већ и конкретна помоћ. Наше су везе чврсте са Србијом“, рекао је Хојт Брајан Ји.

Он је одбацио наводе појединих медијиа да ће постати нови амерички амбасадор у Македонији и додао да је задовољан тренутним послом који обавља.