Прочитај ми чланак

ХАШКО ПРОКЛЕТСТВО- ШЕШЕЉ: Двојица су се убила због мене

0

Бившег председника Републике Српске Крајине Милана Бабића, који се 5. марта 2006. обесио у хашкој ћелији, вређао сам до изнемоглости јер је био издајник, тврди лидер радикала

Испијање отрова Слободана Праљка у судници само је последње у низу самоубистава која се доводе у директну везу са хашким процесима.

После најаве да ће тај низ наставити ако добије осуђујућу пресуду, лидер радикала Војислав Шешељ без трунке кајања признаје да је у смрт гурнуо и бившег председника Републике Српске Крајине Милана Бабића, који се 5. марта 2006. обесио у хашкој ћелији!

Преместили га на 3. спрат

– Кињио сам га до изнемоглости. Вређао сам га и провоцирао, псовао му мајку и називао га издајником и злотвором. Кад год сам имао прилику да га сретнем у Хагу, загорчавао сам му живот. Нема сумње да сам допринео да се тај издајник убије – испричао је Шешељ.

Он каже и да су га због малтретирања Бабића преместили са трећег на први спрат Схевенингена, али да он није одустајао од мисије да га унизи што више.

– Због Бабића су ме сместили на спрат код Милошевића, против кога је овај сведочио. Бабића сам ређе виђао, али кад год сам га срео у ходнику, вређао сам га и завршавао свој национални задатак. Тако сам поступао са свим издајницима српског народа. Кад су ми јавили шта је урадио, насмејао сам се и рекао: „Један издајник мање“.

И Биљани Плавшић сам рекао да је боље да се убије, али је она толико ђубре да јој није пало на памет да скрати себи муке – изјавио је лидер радикала.

Бабић је сведочио против Милошевића као прави инсајдер који је знао многе ратне тајне из прве руке. Добио је осуђујућу пресуду (13 година затвора) и пристао је на сведочење и против Крајишника, започео је сведочење против Милана Мартића, а тужилаштво га је чекало и за процесе против Јовице Станишића, Френкија Симатовића и Шешеља, а вероватно и против Ратка Младића и Радована Караџића.

Сугестивне моћи

Шешељ је раније испричао да је своје сугестивне моћи применио и на некадашњем министру полиције Влајку Стојиљковићу, чије самоубиство у центру Београда има директне везе с Хагом. Како каже, и њега је 2002. посаветовао да изврши самоубиство испред парламента. Он је испричао да је Стојиљковићу у шали сугерисао да треба да се убије на неком бомбастичном месту и да је Скупштина одличан избор, јер би сви писали о томе. Месец дана након тог разговора, Стојиљковић је пуцао себи у главу на главним степеницама тадашње Савезне скупштине, и то 11. априла 2002, на дан када је усвојен Закон о сарадњи са Хашким трибуналом.

Смрт у Хагу
ОСМОРО УМРЛО ПРЕ ИЗРИЦАЊА ПРЕСУДЕ

Осморица оптужених пред Хашким судом умрла су пре хапшења или изрицања пресуде, а Праљак је то једини учинио насред суднице у директном ТВ преносу, док му се изрицала осуђујућа пресуда. Осим њега и Бабића, Србин из Хрватске Славко Докмановић почино је самоубиство у притвору хашког суда 29. јуна 1995, непосредно пре изрицања пресуде за злочине у покољу на Овчари.

Мистерије о Милошевићевој смрти
СЛОБИНИ ДОКТОРИ ТВРДЕ ДА ЈЕ УБИЈЕН

Само шест дана после Бабићевог самоубиства, 11. марта 2006. Слободан Милошевић је нађен мртав у својој хашкој ћелији. Ова смрт је током свих ових година интригирала јавност због различитих теорија које су пласиране. Некадашња портпаролка Хашког трибунала тврдила је да се председник СРЈ убио, а Милошевићеви блиски сарадници и даље подгревају приче да су га „хашки џелати убили“. Званично је заведено да је Милошевић умро од срчаног удара иа због тога није дочекао пресуду.