Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Ми смо Срби који не одустају од одбране Косова и Метохије

0

У организацији Српског покрета Двери јуче је одржана трибина о Косову и Метохији у препуној сали Спенса у Новом Саду. Ова трибина је наставак активности које су Двери започеле са округлим столом о КиМ, који је одржан у Београду 30. октобра, и наставиле са апелом који су 20. новембра потписали бивши и садашњи народни посланици, министри и председници општина. На трибини су говорили: Бошко Обрадовић, Марко Пушица, Драгана Трифковић, Слободан Самарџић и Драган Тодоровић.

Марко Пушица је истакао да је велика симболика што у Новом Саду говоримо о окупацији Приштине и сваком делу наше отаџбине и да је управо то кључни став свих учесника – да је Космет под окупацијом. „Зар може стожер наше нације да се сведе на питање једне генерације и девизу да данас буде боље, само једном се живи и сл.“ – запитао се Пушица.

Он је истакао да постоје три основна проблема када говоримо о КиМ. „Први проблем је улога Српске листе. То је филијала СНС у једном окупационом систему, саучесник који спроводи налоге шиптарских власти.“ – рекао је потпредседник Двери. Другим проблемом сматра начин спровођења избора на Космету, а трећи проблем је злоупотреба Косова и Метохије. „Велики број Срба живи од Косова и Метохије, а не живе на Косову и Метохији, и ово су нам истакли људи на терену.“ – нагласио је Пушица, и питао „Шта ми нудимо за узврат. Ми смо рецимо поднели Резолуцију о АП КиМ, али она није уврштена ни на дневни ред Скупштине.“

Драгана Трифковић је истакла да политика ове власти реализује пројекат независности Косова. Она се осврнула на Викиликс депеше у којима се види да се још 2007. помиње реална унија односно модел две Немачке. „Дакле видимо континуитет једне те исте политике већ дуги низ година“ – нагласила је Трифковић. По њој положај Срба се драстично променио од 2013. и потписивања Бриселског споразума. „Срби су годинама суочени са претњама, али су били решени да опстану на КиМ. После Бриселског споразума људи су осетили да им је матична држава окренула леђа и тада су осетили безнађе“ – пренела је она своје утиске из енклава. „Морамо повратити суверенитет, питање КиМ вратити у оквире међународног права и драстично преиспитати политику евроинтеграција – покренути унутрашњи дијалог о томе, а не о КиМ“ – завршила је Драгана.

Проф. др Слободан Самарџић је нагласио да је последњи корак у преговорима обавезујући правни документ о свеобухватној нормализацији односа после којег је готово немогуће да вратимо Косово и Метохију у наш правни систем. „Можда је Вучић зато побегао са места председника владе јер тај документ потписује председник владе, а он зна како ће то оценити историја. Са друге стране мора постојати артикулисана свест која је против тога. Колико видим само су Двери ангажоване на подизању свести кроз ове трибине“ – истакао је Самарџић и додао да је тешко покренути људе али оно што можемо је да сведочимо истину.

Он се осврнуо на то да се у историји парламентаризма није догодило да влада која има апсолутну већину три пута расписује ванредне изборе и да је један од разлога куповина времена.

Тодоровић се осврнуо на предисторију косовског питања. По њему Савет безбедности је једино место где смо ми могли да спречимо да дођемо у овај положај јер смо тамо имали чврсте пријатеље у Русији и Кини

„Ова власт нема морални легитимитет да одлучи о тако важном питању. Александар Вучић је слагао све што је до сада рекао. Ми морамо да учинимо све што је до нас да спречимо издају и морамо да се окренемо Русији и земљама Брика. Не треба нам Нато и ЕУ.“ – истакао је Тодоровић.

Бошко Обрадовић је нагласио да је за Двери најважнији документ резолуција о којој је говорио Марко Пушица. „Да је владајући режим имао намеру да спроведе прави дијалог била би седница у Скупштини о том питању и емисије на РТСу, али они немају храбрости да се суоче са озбиљним људима.“– рекао је председник Двери.

Бошко Обрадовић је нагласио да је за Двери најважнији документ резолуција о којој је говорио Марко Пушица. „Да је владајући режим имао намеру да спроведе прави дијалог била би седница у Скупштини о том питању и емисије на РТСу, али они немају храбрости да се суоче са озбиљним људима.“– рекао је председник Двери.