Прочитај ми чланак

ЗБОГ ИЗЕТБЕГОВИЋА СТРАНЦИ ЦРТАЈУ ГРАНИЦУ Србије са Босном и Херцеговином?

0

Споразум о коначном разграничењу са Босном био надохват руке док га Изетбеговић није срушио. Члан Председништва БиХ одбио понуду Србије због избора.

Договору о томе где је граница између Србије и БиХ и понуди Београда како да се ово питање скине са дневног реда, на путу се испречила ускостраначка рачуница бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Иако је било планирано да се до краја ове године разјасни коме припадају спорне тачке на међудржавној линији, после прекјучерашњег састанка у Београду две државне делегације, на коме је Изетбеговић „минирао“ сваки знак добре воље домаћина, ни одлазак на арбитражу није искључена опција. Јер, ако се до међе не дође дијалогом, цртаће је међународни судови.

Српска страна, наиме, предлаже да се код општина Прибој и Рудо, где пруга Београд – Бар у дужини од 12 километара пролази кроз БиХ, спорне територије размене „метар за метар квадратни“. Општина Прибој је раздвојена територијом БиХ, па путеви који спајају поједина села из ове општине пролазе преко друге државе, односно општине Рудо. Због тога је идеја да територија око пруге у потпуности припадне Србији, а да БиХ заузврат добије исту површину тамо где њој одговара.

Друга спорна тачка су хидроелектране „Зворник“ и „Бајина Башта“ на Дрини, које је изградила Електропривреда Србије. Ови објекти припадају Србији, али их пресеца гранична линија која води речним коритом. Ту је српска страна предложила да се нашој земљи омогући право међународне службености на 14 и 19 хектара у наредних 99 година.

То значи да би две земље потписале уговор по коме би, условно речено, та територија била под дугорочним закупом од стране Србије, уз надокнаду званичном Сарајеву. Осим овога, још нема решења куда ће ићи ауто-пут Београд – Сарајево, као ни око моста Љубовија – Братунац.

ПОДРШКА „ЗЕЛЕНИХ БЕРЕТКИ“

Удружење бошњачких ветерана „Зелене беретке“ саопштило је јуче да дају пуну подршку Бакиру Изетбеговићу, на, како кажу, одбрани од већ „договореног српско-хрватског сценарија“ за уништење њихове једине домовине:

– Ваша опредељеност према патриотизму за БиХ је показала непријатељима наше домовине да је Сарајево главни град и да се у њему одлучује будућност БиХ, а посебно треба напокон злонамерни појединци да схвате да су прошла времена када се управљало из Београда и из Загреба нашим судбинама. Као што су некада стајали иза врховног команданта Алије Изетбеговића, тако данас иза вас стоји више од 100.000 искусних војника

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да Изетбеговић не жели добре односе и сарадњу са Србима и Србијом, и да му никакав договор није у интересу баш због тога што калкулише политичком подршком својих бирача и то оних екстремнијих, који су му сигурни, стабилни и верни.

Општи избори у БиХ, подсетимо, следе наредне године.

– Изетбеговић води политику нестабилности, а у предлогу Вучића за разграничење са БиХ нема ништа спорно. Изетбеговић је неозбиљан за било какве разговоре и зато ако хоћете нешто да разорите, само зовите Бакира. Зато мислим да ће договори о разграничењу нажалост морати да сачекају да Бошњаци изаберу неку разумнију особу.

О Изетбеговићевом гафу на конференцији за медије у Београду, када се мимо протокола „угурао“ у говорнике са другачијом поруком од председавајућег Драгана Човића, политички аналитичар из РС Радомир Нешковић каже, за „Новости“, да је то неуставно.

– Председништво БиХ је орган за вођење спољне политике. Тројица чланова из редова три народа појединачно нису ништа, а заједно представљају шефа државе. Ако имају различите ставове о неком питању, не смеју да их исказују када су у посети неком шефу државе или га примају, јер онда тај саговорник не зна шта је став БиХ. У посете не би смели да иду док се не усагласе. Обавезујуће је да у другој држави износе само јединствени став. А, ако га немају, онда треба да ћуте.