Прочитај ми чланак

ЖАНДАРМИ ОСУЂЕНИ ЗБОГ ПРЕБИЈАЊА Андреја Вучића и Малог

0

Београд -- Виши суд у Београду осудио је шесторицу припадника Жандармерије на шестомесечне условне казне затвора, са роком провере од две године.

Они су осуђени због напада на браћу председника Србије и градоначелника Београда Андреја Вучића и Предрага Малог током Параде срамаа 2014. године.

Један жандарм је осуђен на осам месеци затвора, условно на три године, док је осми припадник Жандармерије ослобођен одговорности.

На шест месеци затвора, условно на две године, осуђени су Предраг Митровић, Славко Стојановић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић. На осам месеци условно осуђен је Драган Савић, док је Раде Матић ослобођен.

Председавајућа судског већа судија Снежана Алексић је, образлажући пресуду, навела да је пресуда донета јер је суд поверовао сведочењима непосредних очевидаца, као и на основу снимка телевизије Н1 са места догађаја.

Она је додала да је суд одбацио изјаве оптужених да су били нападнути и да су се бранили. Тужилаштво је за седморицу оптужених затражило по две године затвора, а за једног 12 месеци, док су правни заступници жандарма сматрали да би једино правична била ослобађајућа пресуда.

Током суђења које је почело још 30. априла 2015, жандарми су тврдили да су 28. септембра 2014. поступили по закону, и да нису починили кривична дела напада, и злостављања и мучења, која им се стављају на терет.

Полицијски синдикат Србије: Порука пресуде жандармима – бахатост изнад закона

Полицијски синдикат Србије није задовољан пресудом припадницима нишког одреда Жандармерије, због инцидента на Паради срамаа 2014. године.

Како се наводи у саопштењу ПСС је осуђене, који су њихови чланови, бранио током целог поступка.

“Наши адвокати су учествовали у одбрани, а и даље ћемо наставити да пружамо сваку правну помоћ, како њима, тако и сваком полицајцу, што је наша дужност“, наводи се у саопштењу.

ПСС је пренео и изјаву председника синдиката Вељка Мијаиловића.

“Каква се порука овом пресудом шаље свим полицајцима у Србији. Склоните се, не радите свој посао, можда је у питању нечији брат, тетка или неки рођак. Порука је у ствари да ће бахатост у будућности победити закон. Међутим, закон мора да буде исти за све, а не да се под притиском јавности или политике доносе овакве одлуке. Надамо се да ће судови имати храбрости да у даљем поступку донесу одлуку по праву и правди, јер ће она имати последице по све припаднике МУП Србије“, навео је Мијаиловић.

Подсетимо, Виши суд у Београду осудио је шесторицу припадника Жандармерије на шестомесечне условне казне затвора, са роком провере од две године.