Прочитај ми чланак

ВУК ДРАШКОВИЋ: Ја сам пре Трампа признао Јерусалим

0

Београд -- Некадашњи шеф српске дипломатије Вук Драшковић подсећа у изјави за "Блиц" да је још пре 11 година Јерусалим назвао престоницом Израела.

Међутим, то није, како је рекао, тада нузбуркало светску јавност, али јесте српску.

Драшковић је, каже, као шеф српске дипломатије 2006. године то рекао у Јерусалиму, а појединци из Србије упућивали су оштре критике сматрајући изјаву шефа српске дипломатије непримереном. Данас би каже учинио исто.

„Био сам у посети Израелу од 4. до 7. новембра 2006. године. Била је то прва посета једног српског министра јеврејској држави. Примили су ме са највишим уважавањем министарка спољних послова Ципи Ливни, премијер Ехуд Олмерт, Бењамин Нетањаху, Шимон Перес“, присећа се Драшковић.

Предавање на Институту за међународну политику почео је, каже, реченицом: „Веома сам узбуђен због тога што сам у Јерусалиму , престоници Израела, а и духовној престоници мог рођења“.

Званично у том тренутку, подсећа, за све државе света , па и за Србију, престоница Израела био је Тел Авив, иако су у Јерусалиму били и Кнесет и Влада и Врховни суд Израела.

Драшковић додаје да би и без тих чињеница рекао да је Јерусалим престоница јеврејске државе „јер је то неспорна и болна историјска истина“.

„На прес- конференцији сам рекао када би Хезболах и Хамас одложили оружје завладао би трајни мир међу Јеврејима и Палестинцима. Када би Израел одложио оружје, нестало би јеврејске државе“, каже Драшковић.

Он је тада дао исту изјаву и за Јерусалим пост.