Прочитај ми чланак

ВЛАДИКА ПРОЛАЗИ КРОЗ МАСУ ОКРУЖЕН ОБЕЗБЕЂЕЊЕМ, а верници имају само једну молбу

0

Владика шумадијски Јован дошао је на јучерашњу литургију у пратњи обезбеђења, а потом гордо прошао кроз масу окупљеног народа без иједне речи и благослова. Крагујевчани су за њим узвикивали: “Правда за свештеника” и “Владико, обрати се народу”.

Парохијани цркве Лазарице у крагујевачком насељу Белошевац већ другу недељу не одустају од подршке оцу Саши Огњановићу. Свештеник је омиљен у народу, а у Крагујевцу познат и по томе да нема тарифу. Њега је владика буквално протерао из Епархије оптуживши га, после 18 година свештеничког стажа, да не познаје “типик и појање”.

ВЛАДИКА ЈОВАН VПРОЛАЗИ КРОЗ МАСУ ОКРУЖЕН ОБЕЗБЕЂЕЊЕМ от Sasa Jovanovic на Rutube.

Владици Јовану је ова „пресуда“ била изговор да помери свештеника како би на његово место дошао син епархијског благајника који за владику, једноставно речено, „завршава рачуне“. Петицију да отац Саша остане у Цркви кнеза Лазара, а у којој је служио последњих 10 година, потписали су сви парохијани, њих преко 2.000.

Јуче није било могуће добити информацију ко су момци у цивилу који су окруживали владику. Окупљени Крагујевчани су у порти цркве препознали своје суграђане – полицајце у цивилу, али момке поред владике нико. Тако је остало нејасно да ли је владика у народ изашао са приватним обезбеђењем или су и то били полицајци у цивилу. Оно што је сигурно, пре два дана позивано је монаштво и свештенство да дође у Лазарицу “како би владика послао слику да је свештенство уз њега”. Према сазнањима “Блица”, њих је позивала игуманија Каленића Нектарија, која је у добрим односима и одраније у свакодневној комуникацији са владичиним благајником.

– Владико, обрати се народу – позивали су епископа Крагујевчани, док је старина из масе поручио да је отац Саша и даље његов поп:

– Како може владика да нам каже „ако ја пошаљем, примићете и црног ђавола“. Е нећемо ђавола, владико, хоћемо нашег поштеног човека, хоћемо нашег Сашу! Какав то човек, какав то владика може да истера поштеног човека кога је примио народ, деца… Молимо владику, ко Бога, клечао сам пред њим.

Надовезују се други верници:

– И да кажемо владици да опрости оцу Саши ако је нешто згрешио, а да не знамо. Али како то да кажемо кад му је прво решење дао да не зна да пева, а он нама и крштавао, и сахрањивао, и венчавао, и са нама се Богу молио! Ко овде зна да је икад цену рекао..

И док са степеница цркве позивају на мир, а понеко викне да Бог прашта, али је владика изгледа изнад и Господа, из масе парохијана стигао је још један захтев:

– Ако грађани имају право да позивају на оставке министара, можемо и ми верници на оставку владике. Тражимо оставку владике – узвикнуо је један мештанин Белошевца, а његов предлог наишао на одобравање.

Парохијани су се јуче окупили у порти јер су у понедељак од владике дописом затражили да им омогући на увид транскрипт или снимак састанка са делегацијом народа од прошле недеље. На тај корак су се одлучили јер је владика у последњих десетак дана неколико пута мењао одлуке, причао сасвим опречне ствари, постављао и уклањао са епархијског сајта акта везана за свештеника. А онда почео и да износи тврдње сасвим супротне од реалних догађаја који су и камерама забележени. Народ је увидео да владика “један дан прича једно, други дан друго”.

– Владика данас није услишио нашу молбу. Следећи рок је петак. Нећемо стати јер ми бранимо нашу цркву. Владика нас не поштује овде на нашем прагу, како би нас тек испоштовао на његовом? Тражимо снимак да јавност зна шта је владика причао на састанку. Он има моћ, а ми имамо истину. Видећемо ко је победник – поручено је владици са прага Лазарице.

Иначе, владика је на састанку са парохијанима рекао да неће бити прогона свештеника, међутим до закључења овог издања “Блица” свештеник Саша, иначе отац двоје малолетне деце, нити је враћен на радно место у Лазарицу нити је добио службу у некој од оближњих цркава.

Владичине неистине

Владика шумадијски Јован изнео је у последњих петнаестак дана низ неистина о протесту народа и писању медија. Он је првим решењем разрешио свештеника Сашу дужности јер “не познаје типик и појање”. Потом је на сајту Епархије објавио да је овај навод „Блица“ неистина?!

– Преосвећени владико, „Блиц“ поседује писану одлуку са вашим потписом. То што сте ви ову одлуку накнадно уклонили са епархијског сајта, то не значи да је она нестала или да није ни постојала. О вашој доследности говори и ова ваша изјава: “Што се тиче свештеника Саше, ради се о најобичнијем премештају по потреби службе која се догађа ево већ 2.000 година”.

Даље, владика је 27. новембра донео одлуку којом је забранио свештенику чинодејствовање и упутио га на црквени суд. Потом је народу рекао да ће свештеник служити у цркви Манастирку, али до данас то обећање није испунио. И то није све. Владика је, штитећи себе и своје одлуке, богобојажљиви народ који воли свог свештеника, патријарха и Цркву окарактерисао као расколнички. Јасно је да парохијани нису расколници. Они бране свештеника, кога су прихватили као члана своје породице и није им јасно зашто владика терорише поштеног човека и оца двоје малолетне деце.