Прочитај ми чланак

СПРЕМА СЕ ДАН БЕСА У ЈЕРУСАЛИМУ, армија Муслимана хрли после молитве…

0

Исламска група Хамас, која контролише појас Газе, позвала је Палестинце да покрену нову интифаду

Израелска полиција се припрема за палестински „Дан беса“, па су повећали своје присуство у Јерусалиму, али нису увели никаква додатна ограничења у погледу приступа џамији Ал Акса, истакавши да нема индикација да ће тамо избити немири, преноси Ројтерс. Данас Палестинци у том граду спремају масовне демонстрације у оквиру „Дана беса“. Најмање 200 људи је повређено у нередима, а међу њима је и седморо оних који су задобили опекотине од ватре.

Више од 162 људи је повређено због сузавца, док је 45-оро задобило повреде од гумених метака.

Неколико хиљада муслимана упутило се ка тргу у близини Врата Дамаска у Јерусалиму након молитве у џамији Акса како би протестовало због признавања Јерусалима за престоницу Израела од стране САД, преносе медији.

Демонстранти са собом носе и транспаренте са натписима: „Позивамо вас, армијо муслимана! Јерусалим — престоница калифата“ и машу заставама палестинских групација.

Током молитве имам је прогласио Јерусалим арапским исламским градом, а говорио је и о „гневу“ и „значајном болу“ који осец́а муслиманска заједница због ове одлуке Трампа.

Како оцењују медији, учесници су након тих речи имама тапшали са одобравањем.

АП наводи да се у источном делу Јерусалима, на Западној обали и у Појасу Газе очекују масовни протести Палестинаца који се противе Трамповој одлуци и да је израелска полиција упутила појачања у и око Старог града у Јерусалиму уочи муслиманске молитве.

Исламска група Хамас, која контролише појас Газе, позвала је Палестинце да покрену нову интифаду.

Наводи се да се очекују демонстрације солидарности широм Блиског истока и у многим муслиманским земљама, а да је у малезијској престоници Куала Лумпуру испред америчке амбасаде већ демонстрирало више од 1.000 муслимана.

Демонстрације су се одржале и у Јордану, Турској, Пакистану и Тунису.

Израелска војска саопштила је синоћ да је гађала циљеве у Појасу Газе као одговор на пројектиле испаљене са тог подручја у правцу Израела.

У саопштењу израелске војске наводи се да је један пројектил експлодирао раније у четвртак у јужном Израелу, док су два пројектила претходно лансирана из Газе, али су они кратко летели и пали на палестинску територију.

Израелска војска прецизира да су тенк и авиони погодили два војна положаја у Гази.

У саопштењу стоји и да војска Израела сматра палестинску исламску групу Хамас одговорном за било какву ватру из Појаса Газе.

До пограничног насиља дошло је дан након што је амерички председник Доналд Трамп признао Јерусалим као израелску престоницу, а лидер Хамаса Исмаил Ханијех позвао је Палестинце на нови устанак против Израела после Трамповог проглашења.

Израелски медији јавили су да су две ракете испаљене у правцу Израела из Појаса Газе и да су слетеле унутар Појаса.

Звук сирене, упозоравајући на ракете, зачуо се у јужном израелском граду Ашкелону и израелским насељима северно од приобалне енклаве, објавио је израелски лист „Хаарец“.

Ракете су испаљене усред сукоба у Гази, на Западној обали и у источном Јерусалиму у тренутку када Палестинци протестују против одлуке коју је амерички председник јуче саопштио да САД признају Јерусалим као престоницу Израела, наводи израелски лист.

Најмање 31 Палестинац је рањен у сукобима са израелским снагама реда, током протеста који су одржани јуче.


Председник САД Доналд Трумп прославио је „посебно специјалну“ Хануку, традиционални јеврејски празник, у Белој кући, дан након што је, упркос критикама, прогласио Јерусалим престоницом Израела.

– Сада размишљам о томе шта се дешава и о љубави широм Израела и о свему око Јерусалима – изјавио је синоћ Трамп у Белој кући, преноси АП.

Агенција наводи да је уз Трампа била ћерка Иванка, која је прихватила јудаизам удајом за супруга Џареда, као и њихово троје деце.

Погледајте каква је тренутно ситуација испред старог града у Јерусалиму:

Погледајте каква је ситуација тренутно на Западној обали:

Погледајте протесте у Гази: