Прочитај ми чланак

РАТ: Палестинска ракета пала на југу Израела, израелска војска бомбардовала Газу

0

Палестинска ракета пала је на територију града Сдерота на југу Израела, саопштила је израелска армија.

Нешто раније је саопштено да су се на југу Израела по трећи пут у току овог дана чуле сирене за узбуну, упозоравајући на опасност од могућег ракетног напада палестинских бораца.

Систем је прорадио у насељима на граници са Појасом Газе, укључујући град Сдерот с 20.000 становника. 

Нема информација о повређенима. На видео-снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама види се да је пројектил пао на коловоз и да је оштетио један од паркираних аутомобила.

Израелска авијација бомбардовала Газу, десетак рањених

Израелска авијација бомбардовала је вечерас објекте палестинских бораца у Појасу Газе, саопштила је израелска војска. Палестински лекари саопштили су да је десетак људи рањено у том нападу.

Бомбардовани су камп за обуку и складиште наоружања палестинских бораца у Појасу Газе, а напад представља одговор на ракетни напад с те територије, наведено је у саопштењу. 

Размена напада догодила се на дан масовних палестинских протеста против одлуке САД да признају Јерусалим као престоницу Израела. 

„Као одговор на ракете које су раније данас лансиране према Израелу, војно-ваздушне снаге су напале камп за обуку Хамаса и складиште оружја у Појасу Газе“, наведено је у саопштењу. 

Напад је уследио након испаљивања најмање две ракете на југу Израела, од којих је једну пресрео противракетни систем „Гвоздена купола“. 

Прва жртва сукоба због Јерусалима, „Трамп у пламену“

Један Палестинац је погинуо, а на стотине је рањено у сукобима с припадницима израелских снага на Западној обали, у појасу Газе и у источном Јеруслиму.

Сукоби су се наставили другог „Дана гнева“ који су палестински лидери прогласили због одлуке председника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као главни град Израела.

Већина демонстраната је рањена гуменим мецима на Западној обали, саопштио је палестински Црвени полумесец, али има и рањених бојевом муницијом, пренели су израелски медији.

С границе с појасом Газе један демонстрант у критичном стању је однет у болницу, где је умро.

Око 3.000 демонстраната учествовало је у демонстрацијма на Западној обали у Рамали, Хеброну и Витлејему, палећи Трампове слике и аутомобилске гуме и каменицама и Молотовљевим коктелима гађајући израелске полицајце који су их растеривали сузавцем и гуменим мецима.

Десетинама људи је указана медицинска помоћ јер су удахнули сузавац.

Више демонстраната је у Јерусалиму ухапшено испред Капије Дамаск, где је сукоб дуго трајао.

Израелска војска је саопштила да се демонстрирало на 30 локација.

Палестински „Дани гнева“ су почели у четвртак као одговор на одлуку Трампа. Првог дана рањено је на десетине демонстраната, али махом лакше.

Протеста је било и у израелским арапским градовима Ум ал Фахму и Калансуи.

Муслимани су протестовали и у Јордану, Египту, Индонезији, Малезији, Индији, Пакистану, Ирану, Сомалији и Либану.

„Трампова сеизимичка промена политике“ – како ју је назвала агенција АП, разљутила је Арапе и муслимане који то сматрају изразом отворене пристрасности према Израелу.

Јерусалим је дом најсветијег места јудаизма, али и великих муслиманских и хришћанских светиња

Израел је источни део Јерусалима освојио у рату 1967. године и анектирао га.

Палестинци у том делу Јерусалима желе главни град своје будуће државе чије се оснивање наговештавало као могуће преговарачко решење за њихов сукоб с Израелом, који траје деценијама, али се после одлуке Трампа о Јерусалиму, засад не види ни могућност за било какве преговоре.

Неколико хиљада муслимана упутило се ка тргу у близини Врата Дамаска у Јерусалиму након молитве у џамији Акса.