Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА РАТНА АНАЛИЗА: Промена војне ситуације у Сирији

0

Кинеска антитерористичка јединица Ноћни тигрови стигла је у сиријску луку Тартус.

Када је стигао у Сочи 20. новембра како би се састао са председником Путином, Башар ал Асад је очигледно пожурио са својом изјавом да је ISIS у Сирији доживео потпуни пораз: у једном дану 27. новембра ISIS је провео контранапад у области између Абу Камала и Мајадина, а сиријске снаге су претрпеле озбиљне губитке у покушајима да остваре напредак на овом простору.

Истина је да је ситуација са ISIS са оперативне тачке гледишта и даље критична. Сиријци су недвосмислено одлучили да не покушавају да ослободе Абу Камал, и сада покушавају да се стопе са колоном која се протеже од Мајадина и није у могућности да пређе Еуфрат. Постоји одређена логика у овоме: Абу Камал се сматра ослобођеном територијом, па је могуће фокусирати се на веће опасности. Није преостало још много милитаната у самом граду и дуж реке, али је такође тачно да Сиријци и њихови шиитски савезници немају довољно људства у овом региону.

Ојачавање позиција ISIS на овом простору је јасно повезано са чињеницом да је сада ослобођено готово хиљаду њихових милитаната (можда и више), који су били ангажовани у борбама са SDF на левој обали Еуфрата. Тако се на том простору догодило нешто сасвим предвидиво. Сада је ISIS ушао у „примирје“ са Курдима и у могућности је да прегрупише своје снаге – то је нешто што терористи ISIS раде боље од било кога у овом рату.

ISIS и Курди из састава SDF су 29. новембра потписали споразум о примирју на месец дана, који је могуће обновити и за који имају намеру да остане ефективно у наредних приближно шест месеци. Текст споразума је доступан и потврђен је од стране неутралних чинилаца у региону. По том споразуму, ISIS ће добити коридор кроз курдску зону и могућност да прегрупише снаге и концентрише их против мањег броја опонената: шиита, Слободне сиријске војске и руских снага. Пола године ће бити довољно времена за ISIS да ухвати ваздух и безбрижно доврши евакуацију. Примирје, разуме се, не може бити закључено са САД. С обзиром на ескалацију обрачуна за моћ унутар Беле куће, једино је CIA у позицији да „брине“ о споразуму између Курда и ISIS. Циљ „покровитеља“ је да буду у могућности да врше већи притисак на Иран, Турску, а индиректно и на Русију.

Веома је могуће да су „покровитељи“ међу онима који припремају будућу конфронтацију са Ираном, којој Саудијска Арабија тежи, чак и не покушавајући то да сакрије. Због тога је немогуће искључити саудијске интересе (као ни израелске) кад се разматра „прекид ватре“. Од прекида ватре губе и Турци. Курдима је омогућено да пребацују своје снаге са југа на север и учине турску експанзију у курдске регионе практично немогућом. „Прекид ватре“ је тако ударио на интерес свих чланова коалиције „Астана“.

ТЕКСТ СПОРАЗУМА КУРДА И ISIS

Бацимо сада поглед на текст споразума о коме говоримо (он је на арапском и доступан је на великом броју веб сајтова), како бисмо могли да на бољи начин разумемо његову сврху.

Војни део:
1. Обе стране ће прекинути сва непријатељства до краја преговора;
2. Примирје ће ступити на снагу 28. новембра 2017. године и трајати месец дана, до 28. децембра 2017;
3. Примирје ће бити примењено на границе од тренутка прекида ватре;
4. Примирје се односи само на ISIS, али не и на друге групе;
5. Све војне операције против ISIS, укључујући и ваздушне и артиљеријске ударе, биће обустављене;
6. ISIS ће обуставити све војне операције против других потписника овог споразума;
7. ISIS ће обуставити све операције у деловима где су оне тренутно у току у региону Барак (провинција Хасака);
8. На обе стране ће бити именовани војни координатори који ће решавати проблеме који могу да се појаве, а између страна уговорница биће успостављена „врућа линија“;
9. У случају било каквих непредвиђених проблема (ситуације више силе), који укључују некажњено отварање ватре на утврђењима на линији фронта, оштећени ће бити обавештен о догађају што је пре могуће;

10. Свака страна ће именовати своје војне координаторе за пружање информација о било каквим војним конвојима присутним на суседним фронтовима, и о њиховим покретима и циљевима у близини линије фронта. Њихов задатак ће бити и преношење координата како би спречили неспоразуме и гатантовали стабилност на фронту.

Политички део:
1. Борци ISIS заробљени пре потписивања овог споразума неће бити пребачени другој страни, а преговори који их узимају у обзир одвијаће се само са ISIS;
2. Специјални представници сваке стране биће именовани како би се бавили питањима заробљеника;
3. Региони и стране укључене у овај споразум биће одређене дискусијом;
4. Странцима у ISIS и локалном становништву неће бити забрањено да путују кроз територију коју контролише ISIS;
5. Све повреде овог споразума ће на фронту бити бележене и разматране од стране именованих лица (то јест лица која су именована да прате поступање страна према примирју);
6. Сви проблеми између страна биће решавани директно, без икаквих посредника.

Економски део:
1. Прелажење преко територије под контролом ISIS мора бити без опструкције. Цивилни и трговински саобраћај неће бити опструисан на граници. Ово се односи на обе стране;
2. Нафтна поља која тренутно контролише ISIS биће напуштена нетакнута;

3. Сигурност војника ISIS гарантована је од стране „одељења за здравље“ (војних лекара).

Напомена: Прекид ватре се може продужити након што споразум истекне. Споразум неће бити ништаван уколико уследи војна акција дела присталица ISIS који званично нису њихови војници.

ТИПИЧНА АНГЛОСАКСОНСКА ПОЛИТИКА

Као што се може видети, прекид ватре је прилично широк. У све већој мери се чини да су САД иза њега: Курди су обавезни да обуставе навођене и ненавођене ваздушне нападе против ISIS иако они (за разлику од коалиције) немају ни авионе ни дронове. Свим милитантима и њиховим породицама омогућено је да улазе и излазе кроз коридор који води преко курдске територије, а не постоје ни било каква ограничења за кретање странаца. ISIS задржава право да и даље контролише нафтна поља, што значи да има своју нафту „домаће производње“.

Како стоје ствари, примирје између SDF и ISIS већ је на снази. ISIS је неочекивано повећао ниво својих активности на местима где не би требао да буде присутан. Добили смо потврду да су преузели мали град Мадан, до кога су могли да допру само прелазећи преко курдске територије. Такође, пристижу информације о великим борбама између сиријских и курдских страна у близини Табке, са губицима на обе стране.

Вреди напоменути да прекид ватре, ако заиста потраје, чак и за шест месеци може радикално да промени целокупну ситуацију у Сирији и, индиректно, у суседним провинцијама Ирака. Наравно, простора за скептицизам има око тога да ли ће Курди и ISIS одржати прекид ватре. Такође, све стране теже да остваре своје циљеве и мало је вероватно да ће од њих одустати када истекне прекид ватре. Ипак, и Курди и ISIS могу имати велике користи од прекида ватре.

Ситуација у северној Сирији је од посебне важности за Курде – они морају да спрече да њихове територије буду распарчане: ситуација у Африну је посебно комлексна. Они морају да осигурају да је њихова територија безбедна од Турске и њених проксија, као и од џихадиста Ал Каиде, који су тренутно у Идлибу и који отворено колаборирају са Турском.

Циљеви ISIS су такође јасни. Они морају да преживе. У периоду од 2007. до 2009. ISIS је био мањи, па је било далеко лакше за њих да се распрше и повуку у подземље. Сада милитанти имају најмање 10-12 хиљада војника у Ираку и Сирији који немају куда да оду. Затим, ту су њихове породице и цивилно административно особље, укључујући и велики број странаца. Евакуација из Сирије и Ирака се наставља, али је врх тог процеса већ прошао – сада је циљ осигурати опстанак оних који су остали. Они који су остали само желе да преживе.

Американци су такође остварили свој циљ ISIS је изгубио структуру и територију, па је сад неопходно фокусирати се на важније циљеве, а главни је, наравно, Иран. Да би поразили ISIS, Американци су стрпљиво саставили и на окупу држали две коалиције којима прете и убеђују их да делују, ако не заједно, а оно са одређеним нивоом координације. Сада је неопходно формирати нову коалицију и, као и пре, претњама и притисцима усмерити њену снагу ка новом непријатељу. То је типична англосаксонска политика, коју је у прошлости предводила Велика Британија, а сад са великим успехом Америка. Чак би и ISIS могао да постане de facto савезник у провођењу те политике иако наравно нико никад неће рећи ни реч о томе.

КИНА, НОВИ ИГРАЧ У СИРИЈИ

Поврх свега, појавио се нови играч на сиријској позорници рата – Кина. Кинеска антитерористичка јединица Ноћни тигрови стигла је у сиријску луку Тартус, како нас је обавестио турски новинар Мете Сохтаоглу. Према његовим информацијама, ове кинеске јединице су већ у сиријској луци.

Раније су постојали извештаји да кинески министар одбране планира да пошаље специјалне снаге у Сирију (две добро познате јединице – Сибирске тигрове и Ноћне тигрове) како би се борили против терориста из Исламистичког покрета Источног Туркестана. Ако је то истина, сада је јасно ко ће добити лавовски део уговора везаних за обнову Сирије.

Петер Лавов је доктор политичких наука