Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: Шешељ дигао прашину! Прво о доњем вешу Зоране, па затражио оставку!

0

БЕОГРАД - Скупштина Србије јутрос је наставила рад расправом о Предлогу буџета за 2018. годину.

Министар Вујовић је јуче образложио буџет истакавши да је амбициозам и развојни, са до сада највећим средствима за капиталне инвестиције од 128 милијарди динара.

Фото: СРБИН.ИНФО – Ненад Златановић

Шешељ опет по Зорани, па затражио њену оставку

Јутрошњи наставак седнице започео је, као и сваког четвртка, посланичким питањима, а међу првима се за реч јавио лидер радикала Војислав Шешељ, који је говорио о васпитању и неваспитању у Скупштини, части, поштењу и лепом понашању…

Као пример је навео, како је рекао, понашање министарке Зоране Михајловић која је једном приликом „извадила пудијеру усред Скупштине баш када је говорила Вјерица Радета“, он је потом говорио о министаркином доњем вешу да би на крају затражио њену оставку.

 

Говорећи о расправи о предлогу буџета, Шешељ је рекао да опет доносимо буџет за следећу годину а да немамо завршни рачун још ни за 2016, а министар је лично одговоран за то.

– Можда ви нас министре фарбате, можда сте били лепи и паметни па вам се десило, како ми то можемо да знамо – рекао је Шешељ и коментаришући садржину и обимност министровог материјала за седницу додао: Министар нам је овде дао један уџбеник из ког се не може ништа научити… Види се да Владу Србије нико не контролише… Ја са сам познат по брзом читању, по најбржем, по читању брзином светлости, али ово још нисам прочитао…Ту има 31 предлог у ком се мештају бабе и жабе, па чим кажем баба, ја одмах морам да кажем и жаба.

Он је подсетио да још није донет ни закон о платним разредима који ће вероватно сачекати неку бољу и лепшу владу, како је рекао, а то је радикалска, да би после коментара на тему привидно јаког динара и гувернерке, прешао на Томислава Николића за ког је рекао да има безброј станова у Београду и имање у Бајчетини а нико из редизенције не може да га исели, као и да је добио канцеларију која ништа не ради, некакво полуминистарство. Шешељ је затражио да се обустави ставка – финансирање канцеларије Николића и уштеди 50 милиона.

Реч је потом добио Марко Ђуришић (СДС) који је подсетио на претње смрћу колегиници из Нове странке Мариники Тепић и упитао шта ће бити учињено по том питању.

Потом се посланицима обратио и Зоран Радојичић из Двери који је поставио најмање десетак питања разне министре и државне службенике.

Подсетимо, министар Вујовић синоћ је, образлажући предлог бужета пред посланицима у Скупштини Србије, рекао да су у фокусу инфраструктурни пројекти, попут коридора 10 и 11, и да је то важно како би се Србија повезала са регионом и светом.

Вујовић је нагласио да је циљ капиталниих инвестиција, према којима је и скројен буџет за наредну годину, бољи живот грађана Србије. Он је подсетио да су приходи за 2018. планирани у износу од 1.178 милијарди динара, а расходи 1.207 милијарди динара.

Наводећи да је предлог буџета рађен на темељу пројектованог раста БДП-а од 3,5 одсто догодине, мада, како је рекао, неки процењују да ће он бити и већи, Вујовић је прецизирао да ће номинални износ БДП-а бити 4.755 милијарди динара.

У односу на реализацију у текућој години, инвестиције ће у следећој години први пут бити 30 одсто веће и износиће око 180 милијарди динара на нивоу опште државе, односно 128 милијарди динара на нивоу Републике.

„Имаћемо и највеће повећање плата и пензија које смо имали икада у једној години, то је 35 милијарди за плате и 25 милијарди за пензије, што је укупно 60 милијарди за те намене“, рекао је Вујовић у Скупштини Србије.