САСВИМ ОБИЧАН ЖИВОТ српског сељака Карађорђа!

8

Ђорђе Петровић Карађорђе (1752-1817), вожд Првог српског устанка и оснивач династије Карађорђевића, је био домаћин каква му у Шумадији „равна није било“. Поред жене Јелене (рођ. Јовановић), шесторо деце (Сава, Сара, Полексија, Стаменка, Алекса и Александар), мајке, браће и сестара, он је своје имање у Тополи волео сам да одржава. У мирно доба умео је и по неколико стотина оваца и свиња потпуно сам да гаји и од тога да се сасвим пристојно издржава.

Сам је и крчио, копао, орао, косио, баш као и сви тадашњи шумадијски сељаци. Током све ређих домаћинских радова за које би једва нашао времена кад је почео устанак, једном приликом је искривио руску златну колајну коју је носио на прсима док је навлачио гвоздене обруче на бурад. Њу му је уручио руски царски изасланик Константин Константинович Родофиникин.

Као изразито побожан човек, Карађорђе је постио сваке среде и петка и сва четири велика поста, као и Аранђеловицу коју је тада народ увео као пост пред Аранђеловдан. Говорило се да је у „јелу и пићу био смеран за причу: погача и папула уз пост; а погача и суво месо уз мрс“. Уз то, није се одвајао и од чутурице добре шумадијске ракије и то би за њега била „најбоља гозба“. Иако није био неки свирач, био је и одличан играч и волео је да се ухвати у народно коло.

И одело је носио као други сељаци. „На глави шубару (под којом је често био фес); на ногама опанке, или некад чизме; даље: сељачку кошуљу, јелек, чакшире, појас и листове, иза којих се је помаљао стрховит пиштољ, за који се не памти да је икад промашио“.

Као што се такође зна, Карађорђе је био врло високог раста. Неки кажу да је био виши од 205 цм и да се тада „у свој Србији није могао наћи човек који би био од Карађорђа растом виши и снагом јачи“.

Иако је био веома преке нарави, понекад поводљив и слаб на женску лепоту, народ га је беспоговорно слушао и поштовао од најранијих дана. Карађорђе је у бојеве увек ишао пешке са обичним редовима са којима је и најчешће проводио време, а знао је и географију устаничке Србије као свој џеп. По његовом убиству 1817. године народ је почео да долази на његов гроб у Радовању којом приликом су се пронели гласови како његов гроб исцељује што је наставило да живи у народу и кад је његово тело пребачено у Тополу. Кнегиња Љубица Обреновић је на гробу свог венчаног кума (и крштеног кума њеног сина првенца Петра) Карађорђа такође исцелила и своју смртно болесну децу Милана и Михаила након свеноћне молитве и бденија на самом гробном месту.

На слици: Карађорђев портрет који је насликао руски царски сликар Владимир Лукич Боровиковски током Карађорђевог боравка у Санкт-Петербургу 1816. године. Чува се у Народном музеју у Београду.

 • grebak grebić

  Србија би се ослободила од Турчина на куково лето да није он УДАХНУО НАРОДУ ДУХ СЛОБОДЕ. ТАЈ ДУХ ЈЕ ИСКОРИСТИО МИЛОШ И ТО ЈЕ ДОБРО да није брљао новцем и раскалашношћу, а и убиством Вожда.

 • Сава Савановић

  Вожд Карађорђе,див јунак.Народ те је препознао,као бесмртног Вожда,и то ћеш остати,док је света и века.АМИН.

  • Аца Тодоровић

   Нажалост данас Срби више воле ћопавог, неко своје јунаке Лазара и Карађорђа, зато нам Србијом владају издајници и фукаре вучићи, дачићи, вулини и остале њихове подгузне муве.

  • Сава Савановић

   То си лепо рекао Ацо.Ћопавог вампира и даље воле.Па ко воли тог Српског душманина, него дођоши пречани окореле комуњаре,који су населили Србију.Па та гамад комунистичка пречанска,влада Србијом.НИКАДА Српски Сељак није хтео да прихвати ту ђаволску идеологију.НИКАДА.Сатанистичка црвена армија нас није ослободила,него је учинила горе, него кад смо били под окупацијом нациста.
   Вожд Карађорђе и Велики Милош,заувек остају као највеће вође,у срцима правих Срба.
   Живео Димитрије Љотић,и његова дела.Наш,бесмртни учитељ.Највећи борац,против комунистичке,пошасти.Живели ђенарал Милан Недић,и бесмртни Чича Дража.

  • Lune

   Hm,hmm..www.najveci.sin.naroda.svog.bio.nam.je.majka.otac.i.bog

  • grebak grebić

   Уз ограду да ЦРВЕНА АРМИЈА НИЈЕ КРИВА ШТО ЈЕ ЊОМ ВЛАДАО НЕ-РУС и што су морали да ратују под његовом шапом. Била је то СИЛНА и НЕСРЕЋНА армија којој дугујемо ослобођење, али опет уз ограду да је њен вођа то ослобођење платио стављајући нам омчу Брозовштине што је и сам платио 1948.

  • Сава Савановић

   Један, једини Вожд;
   https://www.youtube.com/watch?v=NiiAGnhP37g

  • grebak grebić

   Али не код издајица. Посматраш ли шта их је овде са коментарима достојним онима које лансира усташка и комунистичка багра. Неће они да га оставе на миру НИКАДА јер таквог ЧОВЕКА, СРБИНА, ВОЈСКОВОЂУ И ДОМАЋИНА НЕМА И НИЈЕ НИ БИЛО НА ОВОМ СВЕТУ. Дивила му се Европа, Азија па и Америка , само не ови, горе поменути, никоговићи.