Прочитај ми чланак

НАЈМОЋНИЈИ АМЕРИЧКИ АВИОН показују да је спреман за борбу

0

Такозвани "Стар Wарс Цанyон", или како је у војним круговима познат као "Једи Транситион", у источној Калифорнији један је од спектакуларнијих призора који ћете угледати у најбогатијој америчкој савезној држави.

А кад кроз њега прелети још и пар Ф-35А борбених авиона, и то мало изнад главе службених фотографа Краљевских ваздухопловних снага Холандије, е то се стварно призор који се ретко виђа.

Наиме, у склопу службеног снимања холандски фотограф Дафид Филипс (чији ће профил на мрежи Флицкр и те како бити занимљив авијатичарским ентузијастима) успео је да фотографише (и сними видео) два америчка борбена авиона Ф-35А у ниском лету преко кањона, и то тачно онда када су прелетали изнад његове главе, преноси „Јутарњи лист“.

Моћним машинама управљали су холандски пилоти који су, изгледа, добро искористили пружену прилику.

О Ф-35 авиону, заправо целом програму Ф-35 „Јоинт Стрике Фигхтер“ и његове три верзије (А, Б, Ц), „Блиц“ је писао већ много пута.

Реч је о вишенаменском борбеном авиону пете генерације за чији је развој компанија „Локид Мартин“ добила уговор крајем 2001. године, и то након што је њихов прототип X-35 проглашен бољим од „Боинговог“ X-32. У међувремену, авион је прошао кроз многе промене, највише у жељи да се развију разне варијанте које ће осим ваздухопловних снага САД (Ф-35А) задовољити и потребе америчке морнарице и маринаца (Ф-35Ц и Ф-35Б).

Ф-35А је први пут полетео 2006. године, а након година развоја, тестирања и око 400 милијарди долара које су досад укупно утрошене у програм, 2015. је летелица Ф-35Б ушла у састав Морнарице САД, док је годину дана касније Ф-35А ушао у састав ваздухопловних снага САД-а, потом и неких других држава попут Израела и Аустралије.

Но, пут према оперативној способности био је посут проблемима и прекорачењем ионако мегаломанског буџета. Људи у „Локид Мартину“ су тако морали да решавају проблеме са буктањем мотора, с рушењем софтвера, а средином године се појавио и проблем с доводом кисеоника због којег је приземљена ескадрила у Аризони.

Како подсећа часопис „Популар Мецханицс“, више од (не)очекиваних проблема у развоју и гласног противљења утицајних политичара (понајвише републиканског сенатора Џона Мекејна) и немалог броја аналитичара, заболео је извештај тестног пилота из 2015. који је тврдио да се у симулацији борбе у ваздуху Ф-35 не може носити ни с Ф-16, авионом четврте генерације којег би, између осталих, требало да замени.

Очекивано, из ваздухопловних снага су рекли да је Ф-35, који се дичи „стелт“ технологијом која му омогућава знатно смањену видљивост за радаре, дизајниран тако да уочи и сруши мету, пре него ли уопште дође до блиског окршаја у ваздуху. Но, упркос неупитној логици аргумента остао је утисак да је нови авион, на који су „Локид Мартин“ и Пентагон бацили све карте (то јест новац), тром и ни приближно агилан као претходна генерација америчких борбених авиона, које треба да замени. А да не говоримо о француском „Рафалеу“ или руским „Сухој Фланкерима“.

У сваком случају, свим варијантама Ф-35 предстоји још усавршавања и надоградње с најмодернијим системима, а колико су заправо успешни видеће се током њихове службе у ваздухопловним снагама низа држава. Барем што се поруџбина тиче, Ф-35 засад и те како добро стоји – само авијација САД планира да купи 1.763 модела Ф-35А, којег су још наручили или ће наручити и Аустралија, Јапан, Јужна Кореја, Израел, Турска, Данска, Италија, Холандија и Норвешка.

Штавише, неке од тих држава су прве моделе већ и добиле, а Израел и Јапан планирају да своје варијанте Ф-35А модела опреме додатном/другачијом технологијом у односу на америчку варијанту.

Надаље, више од стотину Ф-35Б модела пазариће Уједињено Краљевство (амерички маринци планирају да купе 340), док ће неколико стотина Ф-35Ц према садашњем стању служити само у склопу америчке морнарице и маринаца. Притом се за Ф-35 тренутно плаћа око 95 милиона долара по комаду, док Ф-35Б и Ф-35Ц коштају нешто више од 120 милиона долара по комаду.

Из „Локид Мартина“ тврде да ће ускоро склопити уговоре вредне 37 милијарди долара за продаје Ф-35 у 11 страних држава, а према писању специјализованог портала „дефенсенеwс.цом“, и Немачка је први пут изразила озбиљнији интерес за куповину авиона. Али ваља напоменути како је један од разлога толико броја поруџбина и чињеница да Ф-35 напросто нема конкуренцију кад је у питању оперативни вишенаменски борбени авион пете генерације.

„Ф-22 Раптор“, први оперативни борбени авион пете генерације, по многима најбољи ако се жели превласт у ваздуху, забрањен је за извоз, а уз то је и престао да се производи 2011. године. Кинески „Ченгду Ј-20“ однедавно је у оперативном стању, али његове могућности су још велика непознаница, док руски „Сухој Су-57“ по свему судећи неће ући у оперативну службу још барем десетак година.