Прочитај ми чланак

ДОЂИТЕ: Концерт српских основошколаца у Руском дому

0

Руски дом у Београду позива Београђане да присуствује годишњем Гала концерту ученика основних школа Србије, који ће бити одржан 7. децембра у 19.00 часова у Великој сали Руског дома.

Београдска подружница професора руског језика при Славистичком друштву Србије и Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду од 2014. године организују концерте ученика београдских основних школа и гимназија и средњих школа.

Концерти ученика основних школа одржавају се традиционално у децембру, а концерти ученика гимназија и средњих школа у мају, поводом Дана победе. До сада је одржано шест концерата. Концерти се оджавају с циљем популаризације руског језика, културе, уметности и традиција руског народа, и учвршћивања наших међусобних веза.

Из године у годину повећава се интересовање школа за учешће на концерту, па ће ове године на концерту учествовати ученици из 26 школа. Поред ученика београдских школа, на концерту учествују и гости из других градова Србије.

На сваком концерту ученици освајају симпатије увек препуне сале Руског дома извођењем атрактивних нумера. Они певају руске и српске песме, рецитују стихове рускох песника, играју, изводе инструменталне нумере, балет, и сл. Поред ученика из школа које уче руски језик, на концерту наступају са сјајним нумерама и ученици из школа у којима се не учи руски језик. Овакви концерти су празник за ученике, њихове професоре, родитеље и осталу публику у сали.

Снежана Марковић,
председница Београдске подружнице професора руског језика при Славистичком друштву Србије