Прочитај ми чланак

ДИВЉИ СУКОБ: Чују се сирене, Витлејем гори, хаос је на улицама! (ФОТО) (ВИДЕО)

0

Између Палестинаца и израелске војске дошло до сукоба и у центру Хеброна

Сукоб је избио између демонстраната и полиције у Витлејему након одлуке америчког председника Доналда Трампа да призна Јерусалим за престоницу Израела. Израелска војска ранила је 38 особа, једна од којих је у критичном стању, када су запуцали на демонстранте окупљене на протестима на Западној Обали и Појасу Газе. У градовима у близини Газе огласиле су се сирене која најављују ваздушну опасност. Оне најављују ракете које су испаљене на Појас Газе, а црвени аларм је на снази у Хоф Ашкелону.


Раније је саопштено да су сукоби између Палестинаца и израелских снага почели на Западној обали реке Јордан, саопштила је и војска Израела.


– У току су сукоби. Детаље разјашњавамо – наводи се у саопштењу, преноси Спутњик.

Према речима становника Рамале у Палестини, у току је општи митинг, поред израелског прелаза су подигнуте барикаде, људи пале гуме.


На десетине демонстраната окупило се на граничном прелазу са Израелом и гађало камењем војнике са друге стране. Војска Израела је на провокације на граници одговорила пуцњавом бојевом муницијом, приликом чега су рањена два демонстранта, један од којих се налази у критичном стању, саопштили су лекари.


Како јавља Ројтерс, израелски војници користили су током протеста у градовима Хеброн и Ал Бирех и бојеву и гумену муницију. Бојевом муницијом рањен је један демонстрант, а још 14 је повређено гуменим мецима. Према наводима сведока, хиљаде људи окупило се у градовима Хеброн и Ал Бирех на Западној Обали, где су викали „Јерусалим је престоница Палестине“, а неки су гађали војнике камењем.

Портпаролка израелске војске саопштила је да су војници користили „опрему за разбијање демонстрација“ против стотина демонстраната који су бацали камење и тврде предмете.


Палестинске власти позвале су на генерални штрајк поводом јучерашње одлуке председника Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела.

 

Currently trapped with press corps in the West Bank.. #keepingitreal

Објава коју дели Javelin Block (@javelinblock) дана

Између Палестинаца и израелске војске дошло до сукоба и у центру Хеврона.