Прочитај ми чланак

ЦИПРАС ПОРУЧИО ЕРДОГАНУ: Не шаљите више авионе изнад Грчке

0

Грчка и Турска договориле су се да покрену "мере повећања међусобног поверења", саопштио је данас грчки премијер Алексис Ципрас, након састанка са председника Реџепа Тајипа Ердогана.

– Договорили смо се да наставимо са разговорима о међусобном поверењу и безбедносним мерама. Покушали смо да отклонимо неспоразуме, да разумемо шта је ко мислио. Што се мене тиче, ја сам нагласио да Турска мора да престане са кршењем грчког ваздушног простора – рекао је Ципрас, преноси Ројтерс.

Грчки премијер наводи да је битно да се прошире комуникациони канали са Турском.

– Пролазимо кроз период тензија у европско-турским односима, период забрињавајући развоја на Блиском Истоку и у Европи. Верујемо да је у овом периоду јако битно појачати комуникацију. То можемо да постигнемо само кроз међусобно поштовање – рекао је Ципрас.

Ердоган је рекао да Турска жели дуготрајно решење кипарског проблема, али сматра да Грчка избегава преговоре. Он је поручио да Турска захтева изручење осумњичених за учешће у неуспелом државном удару у Турској 2016. године, мислећи на осам војника који су авионом отишли на север Грчке, након неуспеха пуча.

Ердоган је раније данас изјавио да су неки делови уговора из Лозане из 1923. године, којим се утврђују границе између Грчке и Турске, нејасни и да је потребно трајно решење проблема у Егејском мору и на Кипру, као и да би тај споразум требало ажурирати.

Према његовим речима, заштита права турске мањине унутар граница Грчке је приоритет за Турску и да муслимани у пограничном региону западне Тракије не могу да сами бирају муфтију, док хришћанске заједнице у Турској уживају већу слободу при избору верског поглавара, наводећи да се споразум из Лозане, потписан 1923. године не примењује праведно.