АЛАРМАНТНО! СПЕЦИЈАЛНА БРИГАДА ЧУВА СРБИЈУ: Џихадисти се враћају, војска спремна!

6

Због појачаног ризика од изазивања сукоба на Балкану и све израженије опасности од тероризма, првенствено због повратка великог броја исламских џихадиста пореклом са ових простора који су ратовали за Исламску државу, Војска Србије спрема одговор у виду специјалних снага за брзо реаговање у кризним ситуацијама.

Безбедносне службе ЕУ и западног Балкана процењују да је од појаве Исламске државе на Блиски исток отишло да ратује око 1.000 људи са ових простора, од којих се око 300 вратило у матичне земље.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић најавио је да су Војсци преко потребне снаге за решавање свих безбедносних изазова које могу за рекордно кратко време да отклоне проблем и спрече његово ширење.

Ризик од сукоба

– На Балкану постоји велики ризик од изазивања сукоба. Важно је да располажемо јединицама које могу ефикасно да реагују у кризним ситуацијама. Направићемо зато већу формацију ових снага. Биће најбоље опремљене и подржане хеликоптерским јединицама. То је разлог за набавку хеликоптера, које ћемо наоружати и опремити за борбена дејства – најавио је Диковић.

Војни аналитичар Александар Радић истиче да Војска Србије мора да има снаге за брзо реаговање, које морају увек да буду попуњене људством и материјалом.

– Тенденција иде ка стварању једне команде која обједињава снаге за брзо реаговање. И сад Војска Србије има те јединице, али су оне под различитим командама. То би требало да буде једна бригада која би, да би била ефикасна, требало да има у свом саставу механизовани, пешадијски, тенковски и артиљеријски елемент, делове специјалних снага, извиђаче, атомско-биолошко-хемијску одбрану, инжењерију, хеликоптере за вертикални маневар и ватрену подршку. Потребно је обезбедити да ове снаге имају приоритет и Војска Србије је наручила шест „Ербасових“ хеликоптера „Х145М“, које користе немачке специјалне снаге. Поседујемо и два транспортна хеликоптера „МИ-17“, а најављена је куповина још шест – објашњава Радић и додаје да је за ту формацију.

Тероризам прети

Професор на Факултету за безбедност Зоран Драгишић оцењује да је формирање веће формације снага за брзо дејство у Војсци Србије оправдано јер постоји опасност од обнављања сукоба на Балкану, као и да је могуће да Србија постане жртва терористичких напада.

– Специјалне снаге биће форматизоване према главним безбедносним претњама с којима се Србија суочава. Све војске на свету смањују бројност војске, али повећавају специјалне јединице и обавештајно-безбедносне капацитете – каже Драгишић.

Исламска држава најављује „крваву“ 2018, а недавно је преко својих комуникационих канала позвала своје присталице у Албанији да током предстојећих божићних и новогодишњих празника организују нападе у БиХ и другим балканским земљама.

Претња: Џихадисти најављују крваве нападе у 2018. години

– Имаш довољно времена да набавиш возило и прегазиш људе у маси или да купиш нож и удариш на њих, или да напуниш пушку муницијом. И ако твоја душа не може да их прихвати, уђи у њихову гужву и узвикни: „Алах је највећи“ – наводи се у позиву ИД упућеном на албанском језику.

ИД је, иначе, 2018. прогласила „крвавом годином“. Позивају „усамљене вукове“, појединце за које се и не зна да су присталице Исламске државе и делују независно.

Ко ће чинити специјалну бригаду:

– Механизовани елемент

– Пешадијски

– Тенковски

– Артиљеријски

– Делови специјалних снага

– Извиђачи

– Атомско-биолошко-хемијска одбрана

– Инжењерија

– Хеликоптери за вертикални маневар и ватрену подршку.

 • Lune

  Hm,hmm..odavno sam,to predosetio,cim se ne pusta pesma “ mirno spavaj nano“ a nema vise ni reklame “ pusti nanu dodji na piranu“.,

 • Markos

  Informer specijalci kad su vec toliki junaci neka idu u Kursumlijska sela da odbrane ljude od Albanskih bandi, koje tamo haraju kao da je 1817-ta a ne 2017-ta godina.
  Kakvi bre dzihadisti, nema nijedan dzihadista koji bi se ovde u Srbiji razneo i poginuo, jer zna da to nikog ne zanima ne bi ni na TV izasao.

 • xyz

  Ма дајте људи нису то никакви супер Рамбо борци, иначе кукавице не би побегли са ратишта. Камилојебци су били јаки са слабима а када им је руска авијација бацила на главу пар стотина тона бомби, они џада. Нису то наши хероји са Кошара којима су зликовци НАТО Пакла бацили све што су имали а наши хероји су остали до краја.

  • Zoran

   Ружно је и поредити те зликовце са нашим херојима.

 • SlavenMilanov

  Džihadiste će da „posmatraju i prate“ a za Srbe dobrovoljce iz Donjecka izdali naloge za hapšenje??
  Aferim !?

 • Миодраг

  Треба превентивно деловати па да се ни оних 300 не врати… :)