Прочитај ми чланак

СПС НА ВЕЛИКА ВРАТА ВРАЋА у политику ратне злочинце и сумњиве кадрове

0

Социјалистичка партија Србије на политичку сцену полако враћа старе и компромитоване кадрове. Недавно је за члана Председништва СПС именовала осуђеног ратног злочинца Николу Шаиновића, док је актера чувене афере "кофер" Владана Заграђанина поставила за председника Извршног одбора странке.

Тешко да лидер СПС-а Ивица Дачић са висине може да држи лекције бројним хрватским званичницима, који неретко величају своје генерале, који су у Хашком трибуналу осуђени за ратне злочине. У дворишту социјалиста није много другачије, нарочито после одлуке да у страначки врх врате Николу Шаиновића, који је деведесетих година „дрмао“ политичком сценом у Србији.

Још горе је што је Шаиновић у Хашком трибуналу осуђен на 18 година затвора за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања на Косову у првој половини 1999. године. Био је оптужен и за депортацију и друга нехумана дела, убиства и прогоне на политичкој, расној или верској основи с намером да присилно расели део косовских Албанаца и промени етничку равнотежу покрајине.

У СПС-у овакав избор покушали су да оправдају речима да Шаиновић има право на достојанствен живот и изражавање своје политичке воље, како то је рекла потпредседница социјалиста Славица Ђукић Дејановић. Она је још навела да он сада може допринети развоју Србије.

– Против сам сваког облика дискриминације и сматрам да појединци осуђени у Хагу имају право на достојанствен живот и изражавање своје политичке воље. Мислим да не треба да буду грађани другог реда. Казна нема никакву сврху, ако се иза тога човек измести – рекла је Дејановић и додала да сматра да и медији треба да промовишу „антидискриминаторне ставове у сваком погледу“.

Дејановићева заборавља да то што је Шаиновић одслужио казну не значи да су поништени злочини, у којима је, како је потврђено пресудом у Хагу, несумњиво учествовао. Тек не стоји њено објашњење да он сада може да допринесе и развоју Србије, јер га грађани памте и по једногодишњем мандату на месту премијера.

У време када је овај хашки осуђеник био на челу српске владе, Србију је тресла незапамћена инфлација, још већа него у време његовог претходника Радомана Божовића, а Шаиновићев кабинет остао је упамћен и по високим порезима, криминалу… Два његова министра оптужена су због проневере пара, а један од њих завршио је у затвору након што му је део новца пронађен на тавану.

Изненађење је и повратак Владана Заграђанина у српску политику и то не на мала врата. Он је постављен за председника Извршног одбора социјалиста, што је друга најважнија функција у било којој странци, одмах после председничке.

Можда његово именовање не би било спорно, да није био актер једног од највећих скандала у Србији после 2000. – афере „кофер“. Он је јануара 2006. године ухапшен у стану тадашњег вицегувернера НБС Дејана Симића, где се појавио заједно са Ивицом Дачићем.

Полиција је упала у Симићев стан, свега 15 минута након што га је напустио председник СПС-а, и у њему пронашла кофер у коме је било 100.000 евра. Симић је био оптужен да је од представника „Дунав ТБИ групе“ тражио мито у износу од два милиона евра, да би обезбедио тој компанији дозволу НБС за обављање послова финансијског лизинга. Против Заграђанина је подигнута оптужница да је помагао у кривичном делу примања мита, јер је наводно унео кофер у стан.

Обојица су касније ослобођени.

Председник СПС Ивица Дачић није био вољан да нам да коментар на ову тему.