НАЈТИРАЖНИЈИ СКАНДИНАВСКИ ЛИСТ „Хрватима није место у ЕУ, они славе култ злочинца”

4

Водећи шведски дневник „Афтонбладет“ објавио је жестоку колумну о слављењу осуђеног ратног злочинца Слободана Праљка у Хрватској коју потписује Петер Кадхамар, један од најпознатијих шведских новинара и аутор књиге о Сребреници.

„Афтонбладет“ је један од најтиражнијих дневних листова Скандинавије који сваки дан има око три и по милиона читалаца, а политички представља глас лево-либералне Шведске, пише „Индекс“.

© AP Photo/ Nikola Solic

Кадхамар пише да је Хрватска слављењем Праљка пљунула Шведску и Европску унију у лице, али да и даље воли европски новац.

„Може се рећи да је његово јавно самоубиство наставак политике нихилизма и разарања која је карактерисала рат у Босни и Херцеговини“, објавио је „Афтонбладет“ и подсећа да је у хашкој пресуди утврђено да су Праљак и остали из херцеговачке шесторке осуђени за „дуги низ злочина: протеривање цивила, затварање људи у логоре, убијање и уништавање имовине, коришћење заробљеника за рад и као живе штитове, етничко чишћење муслиманског становништва“.

Наглашава се да се цела прича „о ратном злочинцу“ могла завршити Праљковим самоубиством, али председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић због тога је прекинула службену посету Исланду и онда изјавила да Праљков чин удара у срце хрватског народа, док је премијер Андреј Пленковић јавно изјавио саучешће „породици убице“. Изражава се шок што је у Сабору одржан минут ћутања и што се на главном загребачком тргу под Праљковом сликом пале свеће.

У Хрватској је завладао култ мртвог убице

„То се догађа у земљи која је чланица ЕУ, усред наше цивилизоване демократске заједнице. Срамотно. Култ мртвог убице показује застрашујући недостатак демократских инстинката“, пише колумниста „Афтонбладета“ и онда додаје: „Тужно је што је земља попут Хрватске пуштена у ЕУ“.

Након тога Хрватску смешта у контекст земаља попут Пољске и Мађарске, у којима је угрожена демократија, те Бугарске и Румуније које су „познате само по корупцији и извозу просјака“.

Челнике ЕУ критикује јер су сматрали да ће све наведене земље постати успешне либералне демократије и да им је судбина да буду део Уније. Напомиње се и да све наведене земље јесу различите, али да имају нешто заједничко — воле европски новац.

Реч је о једном од најжешћих коментара објављених у страним медијима о ситуацији у Хрватској, у којем се председница и премијер директно прозивају као разлог негативног хрватског имиџа из шведске перспективе. С обзиром на читаност и утицај „Афтонбладета“ у целој Скандинавији, ово је дословно најгора могућа реклама за репутацију Хрватске, а на њој се може захвалити Пленковићу и Колинди, констатује хрватски портал „Индекс“.

 • Simerijanac

  Постоји велика разлика између истока и запада ЕУ-а, невезано што је и исток еУ-а папистички. Запад еУ-а мрзи исток еУ -а више но муслимане.
  А курвати као курвати, увијек су се трпали на запад мислећи да тамо и припадају, као што то мисле нпр. и Пољаци или Чеси.

  Једном просјечном Аустријанцу, увијек ће бити блискији један географски удаљени Енглез- протестант који није у ЕУ-а, но један оближњи курват, Пољак или Чех који је у ЕУ-у и који је католик као и Аустријанац.

  Кад тако мишљење имају о католицима, какво ли тек мишљење имају о православном кукавељу типа Украјинаца, а који се јадни исто тако трпају на запад?
  Куку, куку и још једном : куку !

 • Stevan-Vd

  Siroti Šveđni tek sad su saznali za ustaške zločine . A kad su zajedno sa ostalim EU fašistima kidisali i rasturili Jugoslaviju , slavili ste to kao pobedu demokratije . Odmah ste priznali secesionistke Republike i označili jedinog krivca za sva zla… Srbiju ili SR.Jugoslaviju. Njihov najveći jastreb Karl Bilt je najveći srbomrzac i dan danas je uporan u tome da Srbi nisu dovoljno kažnjeni. Zamolio bih Šveđane da se ne brinu za naše zdravlje, izborićemo se nekako sami a vi gledajte šta će te sa muslimanskim imigrantima koji vam siluju žene i devojke svaki dan a vi to nesmete da objavite u vašim novnama. Da i još jedan mali detalj o moralnosti. Kad ste izglasali zakon da devojčice od 13 god. mogu da stupaju u seksualne odnose ,donesite odmah jedan novi zakon da ta granica bude 10 god. Mamu vam pedofilsku i pedersku.

 • wlador

  Њима и јесте место у ЕУ јер су исти, и ЕУ славе злочине у име пљачке! Па ЕУ је и настао кад су се велике државе пљачкаши и злочинци договорили о новој подели плена и новом геноциду, сад не над индијанцима и бизонима, црнцима, латино, …, него над белим Србима по други, трећи, ко зна који пут!

 • Ултра

  Ни ЕУ није далеко од крватске.