ИСЛАМСКЕ ЗЕМЉЕ: Трамп изазива муслимане широм света

11

Одлука председника САД Доналда Трампа да Јерусалим призна као престоницу Израела изазвала је осуду и жестоке реакције муслиманских земаља широм Блиског истока.

Министарство спољних послова Турске је осудило одлуку САД да признају Јерусалим као престоницу Израела, називајући је „неодговорном“ и позвало је Вашингтон да преиспита тај потез.

© AFP 2017/ Ahmad Gharabli

Египат одбацује одлуку САД о премештању Амбасаде у Јерусалим, саопштило је Министарство спољних послова Египта и додаје да Трампово признање Јерусалима као израелске престонице не мења правни статус града, преноси Ројтерс.

Министарство спољних послова Ирана саопштило је да Иран „озбиљно осуђује“ одлуку САД, која, како се наводи, крши резолуције УН. 

Саудијска Арабија такође је изразила противљење Трамповом потезу, наводећи да он „провоцира осећања муслимана широм света“.

Катар је оценио да одлука о премештању Амбасаде САД у Јерусалим представља „опасну ескалацију и смртну казну за све који желе мир“.

У телефонском разговору са америчким председником, катарски емир Тамим бин Хамад ел Тани је изјавио да ће се Трампова одлука одразити на безбедност и стабилност на Блиском истоку.

Јордански краљ Абдулах II изразио је забринутост у телефонском разговору са Трампом, коме је рекао да игнорисање права Палестинаца, муслимана и хришћана у Јерусалиму може само да изазове ширење екстремизма.

Либан такође упозорава да Трампова одлука прети мировном процесу и стабилности у региону.

 • Simerijanac

  Непријатељство између муслимана и запада је у нашу корист.

  • БилиПитон

   Нисам баш толико сигуран у то. Трамп ,,хришћанин“ признаје Јерусалим за главни град. Зашто то нису урадили Бушови или Клинтон који су јевреји. Сав бес муслимана би се онда сручио на јевреје, овако ,,хришћанско пашче“ како муслимани кажу дрзнуо се да то учини.Муслимани ко муслимани. За њих је хришћанин било римокатолик или православац неверник. За јевреје сви остали који нису јевреји су гоје или ти робље.

  • Simerijanac

   Брате Били, слажем се ја у свему са тобом само,…. ја сам написао непријатељство муслимана и запада. Ми се у том случају неби требали мијешати , нека они одраде посао за нас.

   А кад би случајно ушли у НАТО или у ЕУ, онда смо страна у сукобу. Ја нпр. дубоко вјерујем да у догледно вријеме на западу слиједи крвави грађански рат између муслимана и домородаца јер једноставно наталитет, досељавање и непремостие разлике чине своје.

   Још нешто,… у случају горе наведеног потурице и шћипетари су за Србе 0 ( словима, нула) ако запад не стоји иза њих.

  • БилиПитон

   Ово задње што си написао 100% си у праву. И не само потурице и шкипи, већ и усташе, а и неки други ту око нас. Чим почне крволиптање по јевропи, и не буде та јевропа и америка имали времена за њих, ето поново приче о некаквом братству и јединству. Погоптово од стране усташа. А дужни су нам…

 • У америци је дубоки раскол између званичног изабраног председника и дубоке државе,до сад је председник уса био послушник владара из сенке.Раскол и антагонизам слабе америку главну перјаницу и силу западног конгломерата.Кочије зване америка и њен кочијаш трамп коме су одузели узде воде луди коњи тј. владари из сенке и то право у провалију.Трамп једино што може да ради је да утиче преко твитера.Kад њега легитимног председника саботирају и опструишу тако може и он њих изјавама преко твитера за освету да им направи хаос.

 • Сербо Макеридов

  Драго ми је да се борите око те пустиње, да Бог да се сви до једног потепали и не остао ни један од вас на том тлу, није то ваша земља.

 • HRVACKI KRALJ KRELE IV

  TRAMP JE RUSKI VAZAL, RADI SVE DA RASTURI NATO I OSLABI POZICIJU SAD-A MEĐU ARAPSKIM NAFTAŠIMA. IZGUBILI SU SIRIJI, USKORO SE ZAVRŠAVA UKRAJINA, MUSLIMANI SE UDALJAVAJU, TURSKA ĆE DA IZAĐE IZ NATO…

  • Pravedni Srbin

   Manje više ,vazal ,ali da imaju neke interne dogovore ,kao što je Sloba imao sa Tudjmanom na primer,to stoji…

  • HRVACKI KRALJ KRELE IV

   PA TO MISLIM, VAZAL JE U ZADNJE VREME UOBIČAJENA REČ PA SAM JE UGURO

  • Pravedni Srbin

   Sve su se Trump i Putin dogovorili ,a Evropa je ta koja je budala :-) I jeste ih Putin porazio na izborima,pa oni se ceo vek mešaju u tudje izbore ,zašto ne bi neko i u njihove!?ALi to kolonisti i nosioci svetskog poredka ne mogu da shvate,najviše mrze kad ih biješ njihovim sopstvenim oružijem!!!

  • Pravedni Srbin

   Licemeri mora samo da osete i na svojoj koži ,kako je to što rade ,desi se i njima samima,inače ostaše licemeri,svetski policajci i šta već,neko mora da ih spusti na zemlju ,a ko će ako ne Rusija!?