Прочитај ми чланак

ДРАМА ОКО САКАШВИЛИЈА ЈОШ ТРАЈЕ, полиција га јури у шатору

0

Кијев -- Бивши председник Грузије Михаил Сакашвили поручио данас да се неће предати украјинским властима након што му је тужилаштво дало ултиматум од 24 сата за предају.

Власти су јуче покушале да приведу Сакашвилија, али су га присталице извукле из комбија којим је полиција требало да га одвезе на саслушање.

Свему је претходила драма пошто је Сакашвили, лидер украјинског опозиционог Покрета нових снага и бивши гувернер украјинског региона Одесе, претио да ће скочити са крова куће у Кијеву.

АП наводи да Сакашвили и његове присталице „кампују“ испред зграде парламента захтевајући оставку украјинског председника Петра Порошенка.

На десетине припадника украјинске полиције улетело је рано јутрос у један од „протестних шатора“ у покушају да приведу Сакашвилија. Сакашвили је потом рекао да је полиција претресла погрешан шатор, настављајући тако, како констатује Ројтерс, игру „жмурке“ са украјинском полицијом.

Бивши председник Грузије, који је сада постао главни опозициони политичар, рекао је да је тужилаштво добродошло да га види, али да нема намеру да се преда, наводи америчка агенција.

„Спреман сам да се састанем са истражитељима тужилаштва у граду шатора“, нагласио је Сакашвили.

Британска агенција извештава да је тренутно мирно испред зграде парламента, али да су приметне јаке полицијске снаге. Како се наводи, распоређено је на стотине припадника полиције и националне гарде.

Покушај притварања Сакашвилија је покренуло страховања да би Украјина могла да се надје пред новом политичком кризом, највећом од „Мајдана“ 2014. године. Служба безбедности Украјине (СБУ) саопштила је јуче да је Сакашвили оптужен за саучесништво у криминалној групи. Пре тога је Сакашвилијев адвокат Павел Богомазов рекао да је његов клијент оптужен за покушај рушења украјинских власти.

Сакашвили је раније изјавио да је спреман да, ако треба, поведе нову украјинску владу. „Украјини су хитно потребне нове власти, нова влада. Морамо заједно да оформимо ту владу. Спреман сам да то урадим заједно са вама, да поведем тај процес са вама и, ако треба, да додјем на чело те владе“, рекао је Сакашвили који је у недељу организовао митинг у центру Кијева.

Од 17. октобра, демонстранти кампују испред украјинског парламента, врховне Раде, тражећи усвајање закона о одузимању имунитета посланицима, успостављању суда против корупције, измене и допуне изборног закона и усвајање закона о опозиву председника.

Порошенко је 20. октобра изјавио да је истински циљ организатора протеста да дестабилизују ситуацију у Украјини. Уз то, украјински јавни тужилац Јуриј Луценко је раније указивао на то да Сакашвили и његове присталице припремају државни удар и да примају финансијска средства из иностранства.

Руска агенција подсетила је да је Сакашвили раније у више наврата тврдио да му није циљ да више обавља било какву функцију у Украјини. Сакашвили је раније најављивао за 10. децембар одржавање још једног митинга у центру Кијева.

Индепендент наводи да су Сакашвили и Порошенко некада били савезници и да га је у мају 2015. године украјински председник поставио за гувернера Одесе.