Прочитај ми чланак

ЂУКАНОВИЋ (НАРОДНИ ПОСЛАНИК СНС): Ал’ нас помири Хаг, свака му част!

0

Трибунал нас је помирио тако што нас је никад боље припремио за нови сукоб.

Не слажем се са онима који тврде да Хашки трибунал није имао никакве успехе у свом раду. Напротив, сматрам га убедљиво најуспешнијом институцијом свих времена која је и више него што је неопходно остварила циљ због којег је и основана – продубљивање мржње на Балкану.

Од самог почетка, основана противно свим конвенцијама и правилима, ова институција није давала ни трун повода да било ко поверује да је оформљена да помири завађене народе. Врло циљано усмерена на Србе и према муслиманском корпусу постављена крајње одбрамбено, ова институција је темељно газила сваку могућу помисао да јој је циљ задовољење правде. Кроз сваку своју одлуку она је само распиривала одавно упаљену ватру међу народима и солила отворене ране које су због њеног деловања данас још отвореније и додатно инфициране.

Но то и јесте био циљ, јер потпуни мир на Балкану онима који су ову скарадију од институције формирали генерално никада и није била жеља. Трибунал им је послужио да оправдају своју злочиначку политику према овим просторима, нарочито према Србима, а додатно, знајући да неправда свакако боли, увек су чинили да се кроз те одлуке једна страна осећа као победник и да са тог аспекта овој другој, која је наводно поражена и обележена да је злочиначка, обраћа са висине уз жељу да јој буде тутор.

Но да се вратимо на полазне основе овог текста, а то је тврдња аутора да је Трибунал апсолутно испунио сврху свог постојања. После толико година рада било би добро да се сви погледамо у очи и искрено једни другима кажемо да ли смо се макар мало помирили и зближили. Наравно да нисмо. Да ствар буде гора, све смо удаљенији, а чини ми се да бисмо се на миг поубијали. Ваљда су једни жељни да зацементирају оно што је Трибунал пресудио, док су други жељни да докажу како им је Трибунал нанео неправду. Душу дало за нови сукоб, зар не?

Дакле, Трибунал је својим креаторима послужио да кроз политичке пресуде суштински припреми терен за даље политичке кораке. На бази његових одлука пише се историја протеклог сукоба, жртва се најпримитивнијим фалсификатом претвара у џелата, а џелат у жртву, и на основу тога креира се будућност. Наравно, првобитни отпори, пре свега Срба, а сада и Хрвата, временом ишчезавају, а хашка верзија догађаја постаје реалност на којој се темељи и фактицитет у будућности.

Народ српски, који је због свог отпора нацизму и фашизму страховито пострадао, постао је злочиначки. Наше комшије, највећим делом у Другом светском рату колаборационисти са нацистима и фашистима, који су нас убијали по логорима и јамама, постадоше жртве. Како онда неко може да тврди да Хашки трибунал није испунио свој задатак? Савршено га је испунио.

На крају, драги читаоче, навикни се на чињеницу да је Насер Орић борац за слободу и модерни герилац. Навикни се на то да је Рамуш Харадинај бескомпромисни европски Че Гевара. Навикни се на чињеницу да је сваки гркљан или око Србину извађено заправо било усмерено ка томе да се спречи великосрпска агресија. Чак и када су новорођенчад закивали ножем за врата. То тек рођено српче је из колевке развијало великосрпску хегемонију, а то су одважни Орићеви „хероји“ умели да препознају док су палили и пљачкали стотине српских села у Подрињу.

Помирили смо се, зар не? Односно, Трибунал нас је помирио тако што нас је никад боље припремио за нови сукоб. Лака му црна земља.