Прочитај ми чланак

АМЕРИКА ПРИТИСКА ВЛАСТ У СРБИЈИ: Траже хитно изручење радикала у Хаг

0

Сједињене Америчке Државе позвале су данас на заседању Савета безбедности УН у Њујорку, власти Србије да спроведу налог Хашког трибунала за хапшење чланова Српске радикалне странке Петра Јојића и Вјерице Радете, оптужених за непоштовање суда.

Америчка представница у Савету безбедности рекла је да САД „поздрављају“ одлуку Трибунала који се затвара крајем године, да предмет против Јојића и Радете уступи свом правном наследнику, судском Механизму у Хагу.

„Позивамо Владу Србије да сарађује са Механизмом и спроведе налог за хапшење“, рекла је амбасадорка САД у Савету безбедности.

С тим ставом сложила се и представница Шведске.

Седници Савета безбедности УН, посвећеној хашким судовима, присуствује и министарка правде Србије Нела Кубуровић, чији се говор очекује.

Хашки трибунал оптужио је Јојића и Радету за утицање на сведоке у процесу против њиховог партијског шефа Војислава Шешеља.

Србија је одбила да спроведе налог за хапшење двоје радикала, издат 2015, позивајући се на одлуку суда у Београду да је обавезна да сарађује само у процесима за ратне злочине, не и за непоштовање суда.