Прочитај ми чланак

АЛБАНЦЕ ШАЉУ НА ЈУГ: Немачка додатно стимулише повратак у Албанију и на Косово

0

Немачка влада уводи додатне премије, којима жели да добровољни повратак азиланата у њихове земље порекла, махом у Албанију и на Косово, учини још атрактивнијим.

Ова акција под називом Твоја земља. Твоја будућност. Сада је временски ограничена. Ко се до краја фебруара добровољно пријави за повратак, добија екстра премије. Официјелно се ради о „подршци за реинтеграцију“, која се односи на кирију, грађевинске радове или реновирање у земљи порекла.

Према писању „Билд ам Зонтага“, породице могу да рачунају на додатних 3.000 евра помоћи, а појединци до 1.000 евра као додатну подршку за повратак.

Ова премија је допуна за већ постојећи програм повратка Стартна помоћ плус који постоји од фебруара. Према њему су азиланти добијали 1.200 евра, ако би се одлучили за добровољни повратак.
У случају да је захтев одбијен, добија се 800 евра. За децу испод 12 година важи половина од наведених сума. Једна породица са дететом је, примера ради, до сада могла да добије 3.000 евра, а у случају захтева за екстра премијом, сума је дупло већа.