Прочитај ми чланак

ПОТРАГА ЗА НЕКРЕТНИНАМА У ДИПЛОМАТСКЕ СВРХЕ: Србија купује зграде за амбасаде

0

Србија би ускоро требало да купи зграде за своје амбасаде у четири престонице и тако се реши подстанарског статуса и великих кирија које плаћа за изнајмљивање квадрата у Вашингтону, Сарајеву, Канбери и Скопљу.

Наводно, у плану је и да Србија у наредних 10 година пазари укупно 20 некретнина широм света које би се користиле за дипломатске потребе. У Аустралији, САД, БиХ и Македонији Србија већ има четири некретнине, али су оне углавном неусловне, захтевају озбиљну рекострукцију и не користе се за потребе српских дипломатско-конзуларних представништва.

Незванично, идеја је да се некретнине које су у власништву Србије, а не користе се – продају, а новац уложи у куповину условних објеката у које би се трајно сместиле српске диломате. Сличан план требало би да буде примењен и од новца добијеног из процеса сукцесије бивше имовине СФРЈ, односно од продаје зграда и станова које ниједна држава није хтела да наследи, додаје лист, наводећи као пример да би само од стана у Њујорку, на Петој авенији, чија је вредност процењена на 1,8 милиона долара, Србији требало да припадне скоро милион.

У Канбери Србија у власништву има резиденцију, плац од 1.422 квадратна метра и зграду од 516 квадрата, „чија је књиговодствена вредност процењена на 38,3 милиона динара“, али да ти објекти већ годинама зврје празни. С друге стране, Србија у том граду изнајмљује око 750 квадрата за амбасаду и резиденцију.

И у Вашингтону Србија има плац од 960 и зграду од 900 квадрата, вредне 127,8 милиона динара, али се и они не користе јер је потребно уложити значајна средства у обнову. С друге стране, Србија плаћа кирију за изнајмљивање амбасаде и резиденцијалног стана (око 700 квадрата).

У Скопљу Србија у власништву има само монтажни објекат „Беско“, у који је смештено конзуларно одељење, а да се за потребе ДКП у том граду изнајмљује око 1.000 квадрата.

Када је реч о БиХ, Србија некретнине има само у Бањалуци – генерални конзулат и стан од око 1.500 квадрата, вредних 54 милиона динара, а у Сарајеву рентира око 700 квадрата за амбасаду и резиденцијалне потребе.